A beszoktatás, befogadás folyamata

Az óvodai jelentkezés időszaka általában 3-5 munkanap. Ebben az évben, óvodánkban áprilisban zajlott. Az okiratok bemutatásával, valamint a jelentkezési lap leadásával történik az óvodai jelentkezés. Az óvodavezető dönt a felvételről, a rendelkezésre álló óvodai férőhely függvényében, majd írásban értesíti a szülőket. Az óvodai beíratás során már kialakul a gyermekben az első benyomás. Amikor az óvoda épületébe lép, már ismerkedik az intézmény helyiségeivel, az ott dolgozókkal. Betekintést tehet az óvodai életbe, ismerkedhet az ottani játékokkal, társakkal.  Az óvoda udvarán lévő játszótéren is kedvére időzhet. A beíratás utáni napokban már izgatottan várják a gyerekek és szüleik is a beszoktatás időszakát, egy új életszakasz kezdetét.

Az ismerkedések alkalmanként – anyával esetleg mindkét szülővel- délelőttönként, általában 9.30-11.00 óra között, átlagosan két-három nap szokott lebonyolódni.

Az első találkozás az óvó nénikkel: a gyerekek ekkor játszhatnak, megfigyelheti a többi gyerek játékát, be is kapcsolódhatnak. A szülők ez idő alatt, az óvodapedagógusokkal beszélgetnek, információt szerezhetnek mindennapjainkról, kérdéseket tehetnek fel. A gyermekek ekkor már ismerkednek az új környezettel, óvó nénikkel, dajka nénivel, gyerekekkel, élményeket szerezhetnek.

A második együttlét: ami szintén a gyerekekkel és a szülővel együtt történik egy következő délelőtt folyamán. Ekkor a kisgyermek tovább ismerkedhet, játszhat kedve szerint akár a szülővel, akár önállóan a többi gyerekkel.

A harmadik ismerkedő együttlét alkalmával az előző alkalmakhoz hasonlóan együtt vannak, közös élményeket szereznek. E három délelőtt folyamán olyan emlékképek alakulnak ki a gyerekben, amelyek ismerőssé teszik számára a környezetet, a nevelőket és a társakat. Ezek az emlékképek segítik majd hozzá a beszoktatás következő lépcsőfokához. Eddig tart tulajdonképpen a beszoktatás első szakasza.

A második szakasz szeptembertől kezdődik. A kisgyermek reggel együtt érkezik a szülővel. Derűsen, nyugodtan, határozottan és gyorsan búcsút vesznek egymástól, a szülő a gyermek tudtára adja, hogy elmegy a dolgára, aztán jön érte vissza (ebéd után, alvás után), addig ő játsszon a többi kisgyerekkel és érezze jól magát. A gyermeket átadja a nevelőnek és elmegy. Ez tulajdonképpen a megszokás időszaka pl.: az ebédet összekapcsolja a gyerek a hazamenetellel, vagy az uzsonnázással.

Az utolsó szakasz már a teljes elfogadás, amikor a szülő a munkarendjének, elfoglaltságának megfelelően érkezik a gyermekéért.

Ez a fokozatos beszoktatás átlagosan egy hétig tart. Az hogy a szülő aggódik a gyermek óvodába kerülése miatt, teljesen természetes. Szülőként is hozzá kell szokni az új helyzethez, meg kell tapasztalni és el kell fogadni, az „elengedés” érzését. Ami sokszor nem könnyű, mert nagyon sok időt töltöttek együtt. Ha nyugalmat és szeretetteljes határozottságot sugallunk a gyermek felé, akkor ő is gyorsan megnyugszik.

Hogyan készíthetjük fel gyermekeinket, hogy az „elengedés” zökkenőmentes legyen?

A gyermek új helyzetre való felkészítése már otthon elkezdődhet, pl.: ha sokat beszélgetünk vele az óvoda világáról. A kedvenc játékát is magával viheti pl: rongyi, alvós állatka.  Érdemes sétákat tenni az óvoda felé, leginkább akkor, amikor kint játszanak a gyerekek. Hasznos lehet az is, ha beszoktatás előtt már egy-két hónappal egyedül hagyjuk egy-egy rövid időre nagymamánál, keresztanyunál, stb… Fontos hogy olyan személy legyen, akit jól ismer a kisgyermek, akiben megbízhat, mert így tanulja meg, hogy a szülőkön kívül másban is megbízhat, így könnyebben megszokja a különlétet. Ezekkel az apró kis dolgokkal, nem csak a gyermek beszoktatási időszakát könnyítjük meg, hanem a szülőét is.

Nemrég még izgatottan számolgattuk a napokat, mikor is kell oviba menni, milyen lesz, ha elkezdődik az óvodai élet. A legkisebbeket bizony – egy-két kivételtől eltekintve- megviselte az anyától való elszakadás. De nem volt hosszú ez az időszak bő egy hetet vett igénybe, nagyon könnyen beszoktak.  A szeptember a középső, és nagycsoportos gyerekek számára is változást jelent a nyárhoz képest, hiszen ők is visszatérnek az óvodába, csoportjaikba. Előfordul ritkán, hogy másik csoportba kerül egy-egy kisgyermek. Nekik szinte zökkenőmentes a beilleszkedés, mert a szeretetteljes légkörrel találkozó kisgyermek, jól érzi magát, szívesen jön, nem jelent nehézséget az egyes szituációknak való megfelelés, azaz beilleszkedett.  A gyerekek hamar elfogadtak minket óvó néniket, szívesen vesznek részt a kezdeményezéseken.

Forrás:

Óvodai nevelés programja, Országos Pedagógiai Intézet, 1989, 50.-52. oldal;

Nagy Jenőné: Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel 13. oldal;

http://www.ovoda-bolcsode-zuglo.hu/Ovodai%20-%20bolcsodei%20beszoktatas

 

Rónás Ferencné

Óvodapedagógus