Befejező szakaszához érkezett az Erasmus+ pályázatunk…

Kolléganőmmel az Egyesült Királyságba Bournemouthba utaztunk szakmai tapasztalatcserére.

A szervezési teendőket megbeszéltük, és közösen döntöttünk mindenben.

Az utazás során semmi problémánk nem adódott. Már a buszon „ismerősökkel „magyar emberekkel találkoztunk és beszélgettünk. Sok hasznos információt tudtunk meg arról az óvodáról, ahova az ő 3 éves gyermekük jár. Többek között azt is, hogy nagyon rugalmas az intézmény az érkezéssel kapcsolatban, abba az időszakba viszik a gyermeket az óvodába, amikor ők szeretnék, munkaidejükhöz alkalmazkodva. Ennek arányába kell fizetniük.

A fogadó intézmény vezetőjével telefonon tartottuk a kapcsolatot, tájékoztattuk, hogy megérkeztünk és pontosítottuk a találkozások idejét. A The Corner House Day Nursery egy privát óvoda, több tagintézménnyel. Fenntartója egy magán személy.  Az óvodai ellátásért a szülők fizetnek. Aki rendszeresen igénybe veszi az óvoda szolgáltatását, az 10% kedvezményben részesül.

Szeretettel és várakozással fogadtak bennünket. Az intézmény vezetője büszkén mutatta be intézményét, kérdéseinkre őszinte válaszokat adott. Ott jártunkkor előttünk egy francia delegációt is fogadott. Ez a tény is azt bizonyítja, hogy az intézmény nagyon nyitott, befogadó.

Az intézményhez érve megállapítottuk, hogy nagyon barátságos, virágos parkosított helyen található, kis udvarral, az utcáról nem lehetett belátni. Az ajtó zárva, a biztonság érdekében. Fényképezni mindent lehetett, kivéve a gyermekeket. Az óvoda reggel 8órától este 18 óráig fogadja a gyerekeket 3 hónapos kortól 5 éves korig. Az óvoda az Egyesült Királyságban nem kötelező, de aki az iskolát megelőzően egy évet óvodai nevelésben vesz részt, kedvezményt kap a térítési díjból. Öt éves korukban az angol gyermekek iskolába mennek, melyet óvodai képesség szintfelmérés nem előz meg.  A tanulási, magatartási vagy egyéb nehézségekkel küzdő gyermekek az egészségügy egy speciális területén kapnak segítséget.  Az átadó elég kicsi, de ízlésesen dekorált. Minden tudnivaló ki van függesztve a faliújságra. Havi, heti, napi programok, tevékenységek, részletesen leírva. Több helyen is gyermekmunkák díszítik a teret. A gyermekekkel kapcsolatos napi információkat elektronikus úton is közlik szülőkkel. Az óvodapedagógusok a napi dokumentációt is tableteken rögzítik. A családokkal szoros kapcsolatot tartanak. A csoportok elég kicsik, viszont családiasak. Számunkra furcsa volt, hogy egy-egy csoportba meg van határozva, törvényileg szabályozva, hogy egy óvodapedagógus hány gyermekre vigyázhat. Például ez az arány 0-1 éves gyerekek esetében 1 felnőtt 3 gyermek, 2-3 éves korcsoportban 1 felnőtt – 4 gyermek, 3-5éves korban egy felnőtt-8 gyermeket jelent.  Abban az esetben, ha gyermekek száma egyel is nő, egy központi rendszerbe regisztrált óvodapedagógust küldenek az intézménybe, arra a napra, lehet ez akár csak egy nap is, vagy hosszabb időszak. Egy csoportszobán belül az is meg van határozva, hogy melyik gyermekért melyik pedagógus felel, és ez a gyermekek és felnőtt fényképével az ajtóra is ki függesztve. Az óvodába 54 gyermek jár, és 17 felnőtt látja el a kicsik gondozását, nevelését. Kapcsolatba kerültünk másik óvodában dolgozó óvodapedagógussal is, aki elmondta, hogy az ő intézményükben a 30 gyermek ellátását 13 felnőtt biztosítja.  Ezzel szemben a mi intézményünkben a 148 kisgyermek nevelését oktatását 19 fő végzi.  A meglátogatott intézménybe nemcsak angol anyanyelvű gyermekek járnak, hanem jelen pillanatban orosz, görög, lengyel nemzetiségűek, de foglalkoztak már magyar kisgyermekkel is. Ez nem okoz problémát a dolgozóknak és a gyermekeknek sem. Elmondták, hogy az apróságok nagyon rövid idő alatt alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez, feltételekhez, és néhány hónap alatt megtanulják az angol nyelvet. Az óvoda érzékeny erre a helyzetre, kiemelten kezeli, figyelembe veszi és tiszteletben tartja a családok szokásrendszerét, hagyományait. A  vezető elmondta, hogy a szülők nagyon szívesen hozzák ebbe az intézménybe a gyermekeiket, többek között  azért, mert kis zöld udvarral rendelkeznek és az itt dolgozó emberek bájosak, kedvesek.

Az óvodapedagógusok végzettsége több szinten qualifikált, ami azonban mindenkinek kötelező, az az elsősegélynyújtó végzettség.

Kötelező továbbképzéseken való részvételt nem ír elő a törvény. Az óvodavezető folyamatos szakmai ellenőrzései mellett alkalmanként egészségügyi és külsős szakmai ellenőrzések is vannak az intézményekben. Olyan átfogó minősítések, mint a mi pedagógus életpályamodellünknél van, az angol oktatási rendszerben nincs.

Fontos különbségnek találtuk a mi intézményrendszerünkhöz képest, hogy az óvodaépület minden helyisége be van kamerázva, és ezen keresztül az intézmény valamennyi dolgozója és gyermeke folyamatos kontroll alatt van. Ezeket a felvételeket csak a vezető látja, illetve abban az esetben használják fel, ha egy probléma vagy konfliktus eldöntésére szükség van rá. A beszélgetésből kiderült, hogy volt rá már példa.

A csoport berendezése játékai hasonlóak a mi magyarországi óvodáinkhoz, sok fejlesztő eszközt használnak munkájuk során. A mi intézményünkben alkalmazott módszerekhez hasonlóan építenek a játék közbeni tanulásra, a tevékenység közben szerzett élményközpontú ismeretszerzésre.

Fontosnak tartják a természet védelmét, a környezeti nevelést. Az udvaron és a csoportban kis állatokat is tartanak: hörcsögöt, tengeri malacot, halakat, teknősbékát. Sok a füves terület az udvaron és az épület körül. . A szülők igénylik, hogy minél több időt töltsenek a gyermekek a szabad levegőn. A számunkra hűvös időben is csak pólóba és mezítláb voltak a gyermekek az udvaron. A kis kuckósított részekben az óvodapedagógusok mesét mondtak a gyerekeknek, rajzoltak, tornáztak. Voltak, akik sétát tettek a környéken, egy felnőtt 2 gyermekkel, ill. egy felnőtt három gyermekkel, ők még két és fél évesek voltak, láthatósági mellénybe és ikres baba kocsiba tolta őket a felnőtt.

Kiemelten kezelik az egészséges étkezést. Az óvoda saját főzőkonyhával rendelkezik. A gyermekeknek háromszori étkezést biztosítanak, sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanak.  Egy külön étkezőben ebédelnek, esztétikusan megterített asztalnál. Még a legkisebbek is késsel, villával étkeztek.  Az óvoda pedagógusoknak ez idő alatt egy óra ebédidő áll rendelkezésre.

A higiénia nagyon fontos számukra is. Az óvodában nem volt dajka státus, a nálunk megszokott dajkafeladatokat itt az óvodapedagógusok látják el.

Ebben a projektben az én feladatom volt Magyarország közoktatásának, településünknek, intézményünknek és szakmai munkánknak a bemutatása. Ezeket a bemutatásokat angol nyelvű PowerPoint vetítések segítségével végeztem. Az anyagokat cd lemezen át is adtam a vezető óvodapedagógusnak. Az angol kolléganők érdeklődve figyelték előadásomat, látszott, hogy jól összeszokott testület dolgozik együtt, és hallottak már az Erasmus + programról. Örömmel tapasztaltuk, hogy előzetesen tájékozódtak a mi országunkról, oktatási rendszerünkről, a kapcsolatfelvétel óta folyamatosan figyelemmel kísérték óvodai honlapunkat. Felkészülten mutatták be a pályázatban meghatározott témákat.  Sok képet használtak, az angol nyelv megértése nem okozott problémát.

Kitűzött céljainkat, feladatainkat megvalósítottuk, elértük.

Szabadidőnkben sokat kirándultunk, megnéztük a környék nevezetességeit, megkóstoltuk a tradicionális angol ételeket. Megállapítottuk, hogy bármerre jártunk mosolygós, kedves emberekkel találkoztunk. Felejthetetlen élményekben volt részünk. A fogadó intézményben gyűjtött ismeretek által szélesedett szakmai tudásunk, gazdagodott módszertanunk tárháza. Hazaérkezve átadtuk tapasztalatainkat a családunknak, vezetőinknek, kollégáknak, szülőknek, gyermekeknek. Minden lehetőséget megragadok arra / konferenciák, vezetői értekezletek, minősítési vizsgák, eljárások, Közoktatási vezetői továbbképzés/hogy inspiráljam, buzdítsam az óvodákat hogy éljenek a lehetőséggel, pályázzanak, nyissanak a világ fele, mert ez a jövő.

Ezzel az utazással befejeződött az Erasmus + pályázatunk.

Köszönöm a Tempus Közalapítvány munkatársainak a segítségét, amit nyújtottak a z egész pályázat alatt.

Köszönjük a partner intézményeknek, hogy ismeretlenül is betekinthettünk az életükbe, őszintén beszélgettek velünk, megoszthattuk egymással szakmai nézeteinket, tapasztalatainkat, terveinket. Köszönjük mindazoknak a támogatását, akik hozzásegítettek bennünket ahhoz, hogy szakmai utunk sikeres legyen, s feledhetetlen élményekben legyen részünk.

 

Perkáta, 2017. május 12.

 

Kovács Tiborné

Projektvezető