Bemutatkozik a Macis csoport

 

Az óvodapedagógusok:

Kárász Ferencné – Csilla néni

Horváth Katalin – Kata néni

Dajka nénink:

Hidegkutiné Gelencsér Andrea – Andi néni
Csoportunkba jelenleg 26 gyermek jár, 25 kiscsoportos és egy középsős korú.

A nemek aránya: 14 fiú és 12 lány.

A gyermekek reggel fél hattól este hatig vehetik igénybe az óvoda szolgáltatásait.

A kiscsoportosaink közül 2 gyermek előzőleg bölcsődei nevelésben vett részt. A gyermekek mindannyian helyben, Perkátán laknak.

A gyermekek óvodába beszoktatása az első két héten a csoport két óvodapedagógusával zajlott, a harmadik héttől kezdődően pedig váltásban fogadtuk a gyerekeket.  A befogadás első hónapjain már túl vagyunk.

Már kicsit tájékozódnak az óvodában, tudják a mosdó, öltöző, a csoportszoba helyét.

Minden nap gyakoroljuk a kézmosást, reggeli/ebéd utáni mosakodást.

Az öltözés még sok segítséget igényel, de a ruhák és a cipő önálló levételére, felvételére buzdítjuk a gyerekeket. A reggelit, ebédet önállóan el tudják fogyasztani.

Öt gyermek van a csoportban, akiket állami gondozásból fogadtak nevelőszülők magukhoz.

A csoportban nincs testvérpárunk.

A gyermekek ebben a korban leginkább egyedül játszanak, ám kezdődő, kezdetleges baráti kapcsolatok megfigyelhetők.

Jelenleg jellemző játéktípusok: gyakorlójáték, építő – konstruáló játék. (Tüske, vonatpálya) Szeretik az állatfigurákat és még ragaszkodnak ahhoz a játékhoz, amit otthonról hoznak magukkal.

Szívesen gyurmáznak, rajzolnak zsírkrétával, bátran kipróbálták a festést is. Kedvelik a mondókázást, énekelgetést, ölbéli játékokat.

Mivel még az ismerkedés szakaszában vagyunk, még nem tudjuk, kiben rejlik a tehetség csírája, ezért ebben az évben kiscsoportosként még nem veszünk részt az óvodán belül indított Manóvár Tehetségműhelyben valamint a Bóbita Tehetségműhelyben. Erre a későbbiekben kerül sor.

Az óvodai tevékenységek tervezésénél lehetőségünk van több projekthét beiktatására. A projektmódszer lényege az egy téma több oldalról való megközelítése, feldolgozása különböző tevékenységek közben, közvetlen tapasztalatszerzéssel, ezért szorosan kapcsolódik helyi nevelési programunkhoz.

Az eddig eltelt időben több ilyen hét is lezajlott.

09.09- 09.23 – Zöldséghét

09.26.- 09.30 – Szüreti mulatság hete

10.03-10.07 – Állatok hete (+ Kisállat-kiállítás és simogató)

10.24- 10.28 – Tök jó hét

Ezúton is szeretném megköszönni a szülők eddigi lelkes támogatását!

A gyermekek számára több programot is szervez az óvoda, ezek jelentős része a délelőtti időszakra tevődik. Különböző társulatok előadását szoktuk megtekinteni az óvodában, valamint időszakos, közös projekttel kapcsolatos kiállításokat. Már rendszeressé váltak az ősszel és tavasszal az óvoda udvarán megtartott családi napok. Itt lehetőségünk van egy kicsit kötetlenebb formában megismerkedni egymással, valamint jó lehetőséget nyújt a szülőkkel való szorosabb kapcsolat kialakítására is.

Bár még nem ismerjük egymást olyan jól, a ránk váró sok közös élmény, játék, színes program biztos jó csoporttá, csapattá fog kovácsolni bennünket. Szeretjük őket és szívesen várjuk őket napról napra az óvodában!

 

Macis csoport

Horváth Katalin

óvodapedagógus

_mg_4682

 

_mg_4683