„Digi-felfedezők” – Záróbeszámoló

CSFTNM_logo        ntp_logo_color

Intézményünk kiemelt céljai között szerepel a tehetséggondozás, a tehetségígéretes gyermekek fejlesztése.

Óvodánkban a gyermekek fejlesztése két síkon történik: óvodai csoportokban, a napi tevékenységekbe ágyazva, illetve kiscsoportos kreativitást fejlesztő tehetséggondozó foglalkozások keretében.

Tehetséggondozó munkánkat 3 tehetségműhelyben végezzük. A 2010 óta működő Manóvár Tehetségműhelyünkben komplex fejlesztés, a Kisegerek Számítógépes Tehetségműhelyünkben informatikai tehetséggondozás, a Bóbita gyermekjáték- és néptánc tehetségműhelyben pedig játékos, táncos mozgásfejlesztés valósul meg. Intézményünk már 2. alkalommal nyerte el az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet.

A tehetséggondozó műhelyekben folyó munkát lehetőség szerint pályázati programokkal bővítjük.

A 2020/2021-es nevelési évben nagy örömünkre szolgált, hogy sikeres elbírálásban részesült az  Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett „A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása” című, NTP-OTKP-20 kódjelű pályázati kiírásra benyújtott “Digi-felfedezők” című pályázatunk, melyen 500.000 Ft támogatási összeget nyertünk.

A pályázat támogatási időszaka 2020. július 1. – 2021. június 30. A „Digi-felfedezők” pályázati programot 2020. december 15. – 2021. május 18. között valósítottuk meg 8 fő nagycsoportos korú gyermek és 2 fő óvodapedagógus részvételével.

A pályázati programunkat a 2012. óta működő Kisegerek Tehetségműhely tapasztalataira építve, azt kiszélesítve, az IKT eszközökre alapozva írtuk és valósítottuk meg.

A pályázati program megvalósításával célunk volt, hogy a gyerekek szerezzenek speciális ismereteket az IKT világában, tanulják meg tudatosan használni a számukra elérhető és korosztályuknak megfelelő számítástechnikai és informatikai eszközöket, egyéb multimédiás technológiákat. További célunk volt az óvodánkban folyó tehetséggondozó munka elmélyítése, szélesítése, színesítése, eszköztárunk fejlesztése, minőségben történő javítása, a résztvevő pedagógusok módszertani sokszínűségének fejlesztése.

A 30 órás foglalkozássorozat alkalmával, a számítógépes játékok, a programozás, robotika segítségével olyan feladathelyzetek kialakítására törekedtünk, melyek lehetőséget teremtettek a pályázatban résztvevő kisgyermekek kulcskompetenciáinak fejlesztésére.

Legfontosabb pedagógiai elveink között szerepelt a gyerekek érdeklődésének középpontba helyezése, a kiscsoportosság, az oldott légkör biztosítása. A pályázat előre kidolgozott tematikával és a gyerekek életkorának megfelelő módszertani sokszínűséggel valósult meg.

A foglalkozások során feldolgozott témakörök szervesen kapcsolódtak intézményünk Pedagógiai Programjához.

A gyerekek nagy örömmel és aktívan vettek részt a műhelyfoglalkozásokon, melyeket dramatikus játékokkal, számítógépes programokkal, webkamerás felvételekkel, youtube videókkal, PPt vetítésekkel, android alkalmazásokkal, programozással, robotikával színesítettünk. A megvalósítás során építettünk az egyéni, páros és csoportmunka nyújtotta lehetőségekre. A foglalkozások felépítésénél a komplexitásra, a fejlesztő és lazító elemek egyensúlyára helyeztük a hangsúlyt.

A megvalósítás során felhasználtuk meglévő eszköztárunkat, melyet a pályázat jóvoltából új eszközökkel, anyagokkal tudtunk gazdagítani.

A pályázat során elnyert összegből az egyéni, páros vagy csoportmunkára épülő tanulásszervezést támogató eszközöket vásároltunk. Többek között társasjátékokat, ismeretterjesztő képeskönyveket, kreatív vizuális alkotások létrehozásához használható anyagokat, a számítógépes játékok, programok alkalmazásához szükséges eszközöket (fejhallgatót, egeret), tabletet, valamint Bee-bot robotméhecskéket a hozzá tartozó pályákkal.

A gyerekek szívesen tevékenykedtek a támogatási összegből vásárolt eszközökkel, anyagokkal.

A pályázati programmal kapcsolatos tájékoztató munkánkat a tervezetteknek megfelelően megvalósítottuk.

A pályázati program megvalósítása során igazi kis közösséggé kovácsolódtunk, ahol játékosan sok olyan ismerettel gazdagodhattak óvodásaink az IKT nyújtotta lehetőségek segítségével, amely a mai kor gyermekei számára már nélkülözhetetlen.

A pályázat során kitűzött céljainkat elértük, a benne foglalt feladatokat teljesítettük. Az így elért eredményeink pozitív megerősítéssel szolgálnak további céljaink eléréséhez.

Ezúton is köszönjük a lehetőséget és bízunk benne, hogy a későbbiek folyamán további sikeres pályázatokat tudunk megvalósítani.

Perkáta, 2021.05.20.

Cseréné Marczal Zsuzsanna                                      Győrikné Kargl Mária