Erasmus+ 2016 pályázattal Angliába

Izgalommal és várakozással készülünk erre az útra is, mint mindegyikre. Úti célunk az angliai Bornemouth városában lévő The Corner House Day Nursery intézmény. A fogadó intézmény szeretettel vár bennünket, nyitottak irányunkba.

2014 őszén óvodánk kollektívájával magán úton már játunk ebbe a városban. Hihetetlen érzés, hogy ismét eljutunk ide, de más szemszögből figyeljük meg. Több konzultációt végeztünk úgy a partnereinkkel, mind pedig a kolléganőmmel. Megbeszéltük az utazás konkrét időpontját. Megrendeltük a repülőjegyeket, szállást foglaltunk, ezeket a feladatokat közösen végeztük. Gépkocsit foglaltunk a reptértől a szállásunkig. Megkötöttük az utasbiztosításunkat is. A szabadidős tevékenységek megszervezése, az ötletek megbeszélése már jó előre megtörtént. Ebben segítségünkre volt Gallai Kamilla és általa a Discover Dorset Tours. Folyamatosan figyeljük az Egyesült Királyság politikai helyzetét. Úgy gondolom, hogy bármerre billen a politikai helyzet a mi tervezett utunkat nem befolyásolja.

Bízunk benne, hogy az időjárás kedvező lesz számunkra, az interneten szinte napi szinten követjük az időjárás alakulását. A hangolódásban, felkészülésbe nagy segítségünkre vannak a különböző webkamerák. Ezek által láthatjuk azokat a helyszíneket, ahol már előzőleg jártunk, vagy éppen most van a terveink között.

Mindketten utaztunk már repülőgépen, de mégis nagy dolog számunkra ez a lehetőség, ez az élmény, ez a látvány.

Az előző job shadowingban a lettországi Rigában lettül beszéltek, a közös munkanyelvünk volt az angol, itt anyanyelv az angol.   A kolléganőm felfrissítette angol nyelvi tudását. Ebben segítségére van a DUOLINGO alkalmazás, amely elérhető mind androidos, mind pedig windowsos változatban is. Valójában tudjuk, hogy egy nyelv elsajátítása a saját közegében a legeredményesebb. Kicsit én is ráhangolódtam erre a nyelvre, útikönyveket, szótárakat tanulmányozok.

Azért, hogy pontosan értsük és meg tudjuk vendéglátóinktól amit szeretnénk kéthasábos formában, az előző utunk során bevált módszer alapján, ismét elkészítettük angolul és magyarul a kérdéseinket, hogy a kommunikáció zökkenőmentesen menjen. Természetesen folyamatosan tanulmányozzuk honlapjukat, ahol már előre hasznos információkhoz juthatunk, amely megkönnyítheti a két intézmény közötti kapcsolat kialakítását, hiszen segít előre tájékozódni az intézményről.  A honlapon elsősorban gyakorlati kérdésekre kaphatunk választ.

A pályázatban vállalt feladatainkra felkészültünk. Magyarország közoktatási rendszerének bemutatását elkészítettük és angol nyelvre is lefordítottuk. Falunkat, intézményünket és az óvodánkban folyó tehetséggondozó műhelyek munkáiról készült PPT bemutatókat angol nyelven is elkészítettük. Bízunk benne, hogy egy hasznos, eredményes és élményekben gazdag utat mondhatunk majd a magunkénak!

 

Perkáta, 2017.04.11.

 

Kovács Tiborné

óvodavezető

https://hu.wikipedia.org/wiki/Anglia

https://hu.wikipedia.org/wiki/London

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bournemouth

http://cornerhousedaynursery.co.uk/contact.php

http://www.bournemouthweather.com/bournemouth_web_camera_list.html