Húsvéti készülődés

„Korán reggel felébredtem, messze-messze jártam,
Tündérország kiskertjéből rózsavizet hoztam.
Na, te kislány, megöntözlek, ma van húsvét napja,
Tündököljön a két orcád, mint a piros rózsa.
Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok,
Zsebemben is elférnek a piros tojások.”

Népköltés

A húsvét a keresztény egyház legnagyobb ünnepe és családi ünnep egyaránt, amelyhez számos népszokás és hagyomány kötődik. A keresztény hagyomány szerint húsvét Jézus feltámadásának az ünnepe. A húsvéti ünnepkör pünkösd napjával zárul.

Húsvétvasárnap megszentelik a húsvéti ételeket: sonkát, kalácsot, bárányhúst, tojást, bort. Azt tartja a néphagyomány, hogy akik aznap tojást esznek együtt, azok mindig fognak emlékezni egymásra és együtt maradnak.

Húsvét jelképei

A tojás az élet újjászületésének a termékenységnek a jelképe. A húsvétibárány Jézust jelképezi. A nyúl a legenda szerint egy germán istennő színes tojásokat tojó madarat változtatott át nyúllá, a gyerekek szórakoztatására, amely fészket rak és azt tojásokkal tölti meg. Úgy tartják, hogy eredetileg a húsvét termékenységi ünnep volt, amely bő termést hivatott előidézni. Igy kapcsolódik a húsvéti nyúlhoz, amely több országban is a termékenység jelképe. A barka ág a tél végét jelképezi. A húsvét egyben az újjászülető természetnek is az ünnepe.

Hagyományok

Húsvéthétfő: Több népszokás is él ezen a napon, a legismertebb a locsolkodás és a hímes tojás ajándékozása. A mondás szerint, akit ekkor nem locsolnak meg, az elhervad. A locsolkodásért cserébe hímes tojás jár.

Óvodánkban nagy hangsúly fektetünk a hagyományápolásra, az ünnepekre. A húsvéti témakör feldolgozása projekthét keretében valósult meg több csoportban. A gyűjtőmunkába bevontuk a családokat (főtt tojás, vöröshagyma levelek) gyűjtése, beküldése. Erre a faliújságokon, illetve a zárt facebook oldalon hívtuk fel a szülők figyelmet. A kreatív foglalkozásokon tojásfestés, tojásdíszítés, nyuszi báb készítés, tojásfa díszítés is szerepelt.

PowerPoint bemutatót készítettünk, melyben találós kérdések, mondókák, versek színesítették a téma elmélyítését.  A bemutató során megismerkedtek a gyerekek a húsvéti szokásokkal, a húsvét jelképeivel. Láthattak régi falusi húsvéti locsolkodást (vödörrel, szódásüveggel, kölnivel). A csoportokban húsvéttal, locsolkodással kapcsolatos mondókákat, verseket és dalos játékokat tanultak. A mese is e köré a téma köré épült. Projekt zárásaként tojáskereső versenyt rendeztünk.

A tevékenységek célja a húsvéti hagyományok ápolása, megismertetése és megszerettetése a gyerekekkel.  A gyerekek örömmel vettek részt a tevékenységeken, szép munkák, alkotások születtek.

Perkáta, 2019.04.17.

Rónás Ferencné

Óvodapedagógus

Források:

https://korkep.sk/cikkek/kultura/2013/03/30/husveti-szokasok-es-hagyomanyok/
KÖRKÉP.SK

Kendrella Ágnes: Szinezd újra! Jeles napok az óvodában.

Néhány kép a csoportokban folyó húsvéti készülődésről.

2 4 5 6

dav

dav

dav

dav

dav

dav

sdr

sdr

IMG-1346 IMG-1348 IMG-1353