Jubileumi ünnepség

Szeptember 20-án ünnepelte a Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épülete fennállásának 40. évfordulóját.

A délelőtt folyamán 10 órától a „Perkáta Nagyközség Önkormányzat intézményeinek épületenergetikai fejlesztései megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” című pályázat keretében végrehajtott felújítás részleges átadása történt meg. Az ünnepségen Szilasy László igazgató úr köszöntötte a meghívott vendégeket az iskola pedagógusait, tanulóit és az érdeklődőket. Az Igazgató Úr beszéde lentebb olvasható.

Dr. Simon László kormánymegbízott úr, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője megtisztelte jelenlétével az átadási ünnepséget. A Kormánymegbízott Úr beszélt a kistelepülések fejlődési lehetőségéről, kiemelve Perkátát, illetve jelen projektet, mely az óvoda, a polgármesteri hivatal és a rendelő korszerűsítése miatt is nagyon fontos. A 62-es számú főút felújítását, a Perkátát elkerülő út átadását is kiemelte beszédében, amely számunkra, perkátai lakosok számára nagyon fontos.

Somogyi Balázs polgármester úr a napjainkban megvalósuló projekt mellett, a további fejlődés szempontjából meghatározó fejlesztési terveket is vázolta. Beszéde lentebb olvasható.

A negyedik osztályosok reneszánsz tánccal, az iskolai énekkar Mátyás királyról szóló dalokkal lépett fel a színpadon. A színpadi műsort a néptáncos diákok rövid műsora zárta.

Az átadással egy időben a 40 év emlékei kiállítás is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. A kiállítás egész nap látogatható volt.

Az épület részleges átadási ünnepségét követően, közös bemelegítés várta a diákokat, majd elkezdődött a sport nap külön az alsó és a felső tagozatos diákok számára.

15 órától a Művészeti Fesztiválra várták szeretettel az érdeklődőket a szervezők.

Bogó Anikó

 

Szilasy László igazgató úr köszöntője:

Tisztelettel és szeretettel köszöntök minden megjelentet a Perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épülete fennállásának 40-dik évfordulójára, valamint a KEOP-5.5.0/B-12-2013-0048 Perkáta Nagyközség Önkormányzat intézményeinek épületenergetikai fejlesztései megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” című pályázat keretében végzet épület felújítás részleges átadási ünnepségén!

Tisztelt Ünneplő Közösség!

Miközben azon gondolkoztam, hogy milyen sorrendben köszöntsem a megjelenteket, arra jutottam, hogy én elsősorban pedagógus vagyok, s nem pedig politikus, így megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy kissé eltérjek a protokoll szabályaitól.

Elsőként szeretettel köszöntöm azokat, akiért, akiknek 1974-ben elsősorban átadták a perkátai iskola új épületét, s akikért, akiknek a perkátai önkormányzat belevágott a KEOP-5.5.0/B-12-2013-0048 „Perkáta Nagyközség Önkormányzat intézményeinek épületenergetikai fejlesztései megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” című pályázatba, az akkor, azóta is itt tanuló diákokat, hiszen számukra épült, épül itt minden!

 

Másodsorban köszöntöm azokat, akik igen sokat tettek azért, hogy az említett pályázat beadásra kerüljön. Köszöntöm a perkátai Önkormányzat képviselőtestületének azon tagjait, valamint Somogyi Balázs urat, Perkáta polgármesterét, akik tenni akarásukkal, szavazatukkal, Perkáta közoktatása, köznevelése iránti felelősségük tudatában, kezdeményezték és mindvégig támogatták e nagy volumenű beruházást!

Harmadsorban köszöntöm azokat, akik közvetett módon segítették, támogatták e beruházás megvalósulását: Köszöntöm Dr. Simon László urat a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetőjét kormánymegbízottat, s Dr Molnár Krisztián urat a Fejér megyei közgyűlés főjegyzőjét, aki örömmel jelezte részvételét, de a tegnapi napon született meg gyermeke, s így érthető módon családjával tölti a mai napot, de így módunkban áll együtt örülni családjával és jókívánságainkat küldeni számára! Köszöntöm a Klebersberg Intézményfenntartó Központ képviseletében Béresné Tóth Zsuzsannát, aki közvetlen módon segíti e rendezvény megvalósulását is!

S végül, de nem utolsósorban köszöntöm mindazokat, akik eljöttek, mert értékelik azt az erőfeszítést, amely jobbá, értékesebbé teheti Perkáta közintézményeinek megítélését.

Tisztelt Egybegyűltek!

Az elmúlt hetekben, napokban aggódva figyeltem az eget, hogy meg tudjuk-e rendezni itt ezen a helyen a tervezett ünnepségünket, s aggódva figyeltem a falakat, hogy lesz-e látható jele és elfogadható indoka az ünneplésnek. Itt a Mátyás szobor mögötti padon, kissé szorongva figyelve rátévedt a szemem a színpad túloldalán lévő fácskára. Ezt a fát az iskola előtti park kialakításakor ültettük. Még az ültetés hetében valaki szinte tőből letörte, úgy, hogy csak egy kis ágacska emelkedett ki a földből. Molnár József tanár úr, teljes joggal, balesetveszélyre hivatkozva javasolta, hogy szedjük ki a tövet. Kettesben zajlott ez a beszélgetés. Én azt kértem, hogy karózzuk körbe és várjuk meg mit  tesz a természet. Azóta a karókat kivehettük, s a kis fa túlnőtt bennünket, s reméljük még hosszú évtizedekig emelkedik a magasba, s létével örömet okoz gyermeknek, felnőttnek egyaránt. Aztán ránéztem a felállványozott falakra, s akkor már tudtam, hogy az állványok eltűnnek majd, s az épület is folytatja tovább önálló életét, melyet 40 éve elkezdett, s melyet ez évtől megújulva folytathat még további évtizedekig, szolgálva Perkáta közoktatását.

S mivel házigazdaként tisztem a köszöntés volt. Beszédem utolsó momentumaként megköszönöm annak a kis fának a hitet, melyet egy elkeseredett pillanatomban adott.

Köszönöm, hogy meghallgattak!

A következőkben fogadják szeretettel a 4.a osztály reneszánsz táncát, s a műsorszámot követően felkérem Dr. Simon László kormánymegbízott urat, hogy tartsa meg ünnepi beszédét.

Somogyi Balázs polgármester úr beszéde:

KEOP-5.5.0/B-12-2013-0048

„Perkáta Nagyközség Önkormányzat intézményeinek épületenergetikai fejlesztései megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva”  részleges átadás és a perkátai iskola épület 40 éves évfordulója

Perkáta, 2014. szeptember 20. szombat 10 óra

Köszöntő beszéd

Tisztelt Kormánymegbízott Úr! Tisztelt igazgató Úr!

Kedves pedagógusok, diákok, szülők! Kedves vendégeink!

            Örömteli szeretettel üdvözlöm Perkáta Nagyközség Önkormányzata nevében minden vendégünket, a perkátai iskolai jelenlegi és volt tanárait és diákjait.

Külön köszöntöm dr. Simon László kormánymegbízott Urat, aki már több fontos hivatalban szolgálta a mi érdekünket. Nekem szerencsém van őt munkájában ismerni, és elmondhatom, hogy találkozásainkkor akár régebben rendőrfőkapitányként, akár most kormánymegbízottként mindig az első volt, hogy tájékozódott tőlem Perkáta problémái, fontos kérdései felől, majd ezután mindig felajánlotta a segítségét, amivel már számos alkalommal éltünk is. Most is gratulálok kormánymegbízotti kinevezéséhez, köszönjük méltató szavait és kérjük további támogatását.

A mai napon ünnepeljük a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI épületének 40 éves évfordulóját, amelyet egy részleges átadással is megtoldunk. Ahogy a Szilasy László igazgató Úr is kitért rá, az iskola 40 éves. Az elmúlt években már számos szép eredményt értek el, a pályázati eredményeiket mindenki megtekintheti a bejáratnál. Igazgató Úr 2008-ban kezdődött megbízatásával az intézmény egy új, eredményes időszaka kezdődött, amelyben több százmillió forintot nyertek, ezáltal a környék egyik informatikai eszközökkel legjobban felszerelt, talán a gyermekek számára legtöbb szakkört, szabadidős tevékenységet biztosító és számos új végzettséget a tanárok kezébe adó intézményévé vált a perkátai iskola. Ebben minden résztvevőnek, minden pedagógusnak, minden szülőnek, minden partnerintézménynek a támogatására szüksége volt a munkákat irányító vezetésnek. A pályázatok mellett a mindenkori jogszabályokhoz is innovatívan állt az új vezetés, amelyben mindig az volt a célja, hogy az itt tanuló gyermekek, az itt tanító pedagógusok, a gyermekeiket itt taníttató szülők számára a legjobb feltételeket biztosítsa. 2009-től Nagykarácsonnyal társultunk a közoktatásban, majd 2011-ben Abával is. 2013-ban pedig az állam a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül átvette az iskola fenntartását, míg az épület tulajdonjoga és az üzemeltetés feladata az önkormányzatnál maradt. Az eszközök és a programok biztosításán túl, az emberi erőforrás fejlesztésén túl az iskola vezetése az épület fenntartására is hangsúlyt fektetett, hiszen több mint egy emberöltő eltelt az építés óta, 2009-ben szorgalmazták a tantermi nyílászárócserét, majd 3 részleges felújítás is történt, 2010-ben az akadálymentesítés kb. 17 millió forintért, 2012-ben az tornatermi nyílászárócsere, és egy részleges felújítás hozzávetőlegesen 35 millió forintból.

De az önkormányzat mint volt iskolafenntartó, jelenlegi üzemeltető és az intézmény vezetése további terveket szőtt, egy komolyabb épületfelújításra, amelynek előkészítő munkáit még 2012-ben kezdtünk el. Körül-belül fél évig tartott az előkészítés, majd 2013 februárjában nyújtottuk be az energetikai pályázatot, amely idén februárra került elbírálásra, és nyáron írtuk alá a támogatási szerződést, amelyben kimondhatjuk, hogy Perkáta Nagyközség Önkormányzata eredménnyel pályázott a KEOP-5.5.0/B kiírásban „Perkáta Nagyközség Önkormányzat intézményeinek épületenergetikai fejlesztései megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” projekttel a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nkft. 2013. november 11-én kelt határozata szerint. Ennek keretében 171.446.186 Ft támogatást kapott 85 %-os támogatási intenzitással a 201.701.395 Ft-os projektben, majd az önrésszel kapcsolatban „az EU Önerő Alap felhasználásának részleteiről” szóló 285/2012 (X. 9.) Kormány rendelet alapján támogatást nyújtott be, amely pályázatot a Miniszterelnökséget vezető államtitkár megvizsgálta és 30.255.209 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette 2014. április 7-i döntésével. Ebben még egyszer köszönöm minden itt dolgozónak, itt tanulónak, minden segítőnknek a részvételét, munkáját. Köszönöm az előkészítést végző Energiaprogram Kft-nek a munkáját és a kivitelező Fejérép Kft-nek. Néhány támogatónknak a távollétükben is, L. Simon László volt országgyűlési képviselőnknek, Dr. Galambos Dénes jelenlegi képviselőnknek és Tőrő Gábor megyei közgyűlési elnöknek. És nem utolsósorban a jelenlevő iskolavezetésnek, Horváthné Horgos Judit és Hegedüs Gabriella igazgató helyetteseknek és Szilasy László igazgató Úrnak.

A pályázat az iskolán kívül még három közintézményt, a régi óvodát, az orvosi rendelőt és a polgármesteri hivatalt érinti, de az építési költségek kétharmada, több mint százmillió forint az iskolára lesz fordítva. A projekt tényleges célja mind a 4 épület esetén az épületek hőveszteségének csökkentése az utólagos hőszigeteléssel, a nyílászárócserével, megújuló energiaforrások kiépítésével, napkollektoros rendszer kiépítésével mind a 4 épületnél, míg napelemmel az iskolán és az óvodán. De kimondatlanul is fő célunk a felújítással az épületek élettartamának jelentős növelése volt.

A mai nap rendezvény még nem átadási ünnepség, de mindenképpen örülünk annak, hogy a munkálatok egy jelentős része már megtörtént a 40 éves évfordulós ünnepségre. Túlzott önbizalmat sugározna részünkről, ha tudtuk volna a 2012-es előkészületi munkálatok közben, hogy a 40 éves évfordulós ünnepségre már részlegesen készen lesz az energetikai felújítás. De azt tudtuk, hogy minél hamarabb szüksége van az épületnek egy jelentős felújításra és nem akartunk várni a félszáz éves évfordulóig. Tudjuk azt is, hogy még számos feladat vár ránk itt Perkátán, és ahogy hallhatták egy fejlesztés az ötlettől az megvalósításig évekig tart, pláne akkor, ha nem elsőre sikerül a várt forrást elnyerni, megszerezni, elérni. Számos elképzelésünk van, tudjuk, hogy szükség van az új óvoda második felének megépítésére, tornaszoba kialakításával. Ha ez pedig megvalósul, akkor pedig lehetőség lesz a régi óvodában foglalkoztatók kialakítására, esetleg egy minicsoport, magyarul bölcsődei csoport létrehozására. Azt is tudjuk és készítjük elő, hogy szükség van az orvosi rendelő bővítésére, a fogorvosi ellátás visszahozásával. Tenni szeretnénk, mert szükség van rá a közbiztonságért, amelyhez kiváló eszköz lenne a közterület-felügyelőség és a mezőőrség a rendőrség támogatása mellett, ezt jó, hogy a volt rendőrfőkapitány előtt is mondhatom. Látjuk azt, hogy a környezetünk is változik, más az időjárás, és látjuk azt is, hogy szükségünk a vízelvezető rendszereink felújítására és legproblémásabb hellyel kell kezdenünk, amit talán most a Zrínyi utca. A gazdasági környezetre változására is fel kell készülnünk, arra hogy támogassuk a helyi vállalkozókat, egyrészt terheik csökkentésével, másrészt a munkahelyteremtés adminisztratív eszközeivel, hiszen – erről dr. Molnár Krisztián főjegyző Úr beszélt volna – Fejér megye 2014-2020-as fejlesztési tervéhez közel 100 perkátai projektet adtunk le, amelyek a helyi vállalkozókhoz is kapcsolódnak vállalkozói telephelyek és meglevő iparterületek fejlesztésével. Tudjuk azt is, hogy szükség van arra, hogy a településen biztonságosan közlekedjen mindenki, köztük az iskolába igyekvő gyermekek, amihez az utak és járdák felújítására is szükség van, főleg azon utak fejlesztésére, amelyek még nem aszfaltosak. Szükség van arra, hogy a falunkat a nem perkátaiaknak is minél jobb színben mutassuk meg, ezért szükséges, hogy a falu mellett, a 62-esen elhaladók legalább egy kis képet kapjanak a körforgalomnál, ha busszal jönnek, akkor egy felújított, Perkátához méltó Szabadság térre érkezzenek, ha meg hivatalos ügyeiket intézik, akkor pedig egy minden szempontból használható, akadálymentes, családbarát polgármesteri hivatalban tehessék meg azt. Természetesen ezek a perkátaiak érdekét is szolgálnák. Az iskolához visszatérve pedig az iskolavezetés javaslata, észrevételei alapján van még pár feladatunk, például az épületben az udvarnak a felújítása, hogy méltóbb körülmények között tölthessék a szünetet a gyermekek, szükség van a mindennapos testnevelés miatt is egy újabb sportfelületre, konkrétan egy régi tervünkre egy műfüves pályára, ami az iskolásokat és a perkátai sportolni vágyókat is kiszolgálná. Illetve kapcsolódik az iskolához a Kastély állagmegóvása és felújítása, hiszen a civil és könyvtári feladatok mellett oktatási célt is szolgál a Kastély, ami Perkáta legnagyobb értéke. Ehhez pedig, ahogy az előbb már többször mondtam, mivel nem vagyunk jelentős adóbevétellel ellátva, ezért elsődleges lehetőségünk a pályázatok, a magyar és az uniós források.

Tisztelt szervezők! Szeretném megköszönni az iskolának, a fellépő diákoknak, a felkészítőiknek és az ünnepséget szervező, három pedagógusnak, Kati néninek, Marika néninek és Brigi néninek a mai napi rendezvényen való munkájukat! Zárásul pedig egy személyes gondolatot engedjenek meg, ami kapcsolódik a 40 éves iskolához. Számos versenyen, felvételin, vizsgán, megmérettetésen részt vettem már, de az egyik legnagyobb eredményemet itt értem el a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskolában. Talán ez egy olyan eredmény, ami miatt is érzem azt, hogy nem kell kiállnom nyilvános IQ-tesztekre, meg egyéb versenyekre, és tényleg nagyon büszke vagyok rá. Ide jártam iskolába a rendszerváltás idején, amikor is az iskola a mostani méltó nevét, mégpedig az egyik legnagyobb magyar királyról, Mátyásról. Az 1990-es névváltozás után, 1991 februárjában zajlott az első Hunyadi-hét, ahogy azóta is akkor van. Az első Hunyadi-héten pedig a friss névadóról Hunyadi Mátyásról volt egy történelemverseny, amelyen az akkori 2-2 hatodik, hetedik és nyolcadik osztály csapatai vettek részt. Mi voltunk a legkisebbek és a legesélytelenebbek, de mégis az akkori 6. b osztály képviseletében László Gyuri osztálytársammal, barátommal megnyertük az első Hunyadis történelmi versenyt!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

2014. szeptember 20.

Somogyi Balázs

Fotók a rendezvényről: