Kézmosás Világnapja

Az UNICEF 2008-ban rendezte meg az első „Kézmosás Világnapját” .  A mozgalom célja az volt, hogy felhívják a kézmosás fontosságára az emberek figyelmét. A fejlődő országokban évente több mint ezer, 5 év alatti gyermek hal meg olyan fertőzésben, amit a víz és az alapvető higiénia hiánya okoz. Az oktatási és felvilágosító programok mellett a kampánynak köszönhetően 70 országban 120 millió olyan iskolás gyermek moshatott már kezet szappannal, akik számára ez nem mindennapos dolog. Magyarországon 2009 óta tartják számon a kézmosás világnapját.

Az óvodában és a kisiskolában is nagyon fontos az egészséges életmódra nevelés, ennek részeként a helyes higiénés szokások kialakítása, ezért október 15-én mi is felhívjuk óvodásaink figyelmet a kézmosás fontosságára. Kezeinken körülbelül 200 különböző baktérium törzs tanyázik, ezek mindegyike milliós létszámban képviselteti magát. Természetesen ezek közül nem mind jelent veszélyt a számunkra, de ettől függetlenül nem árt a helyes és rendszeres kézmosás (főként evés előtt, mosdóhasználat után, tömegközlekedési eszközökön való utazást követően, illetve influenzás időszakban különösen).

  1. Nedvesítsük meg kezünket meleg vízzel!
  2. Szappanozzuk be a kezünket!
  3. Dörzsöljük át a kezünket minimum 20 másodpercig! Ne feledkezzünk meg a kézfejről, a csuklóról, az ujjak közéről és a köröm alatti részről sem!
  4. Bő vízzel öblítsük le a kezünket!
  5. Tiszta, száraz törülközővel, papírtörlővel vagy kézszárítóval szárítsuk meg a kezünket!

Ha nincs a közelben mosdó, akkor használjuk bátran az alkoholos kézfertőtlenítőket!

Perkáta, 2018.10.15.

Nagy Rita

óvodapedagógus