„Kis emberek a Föld körül”

Intézményünk kiemelt céljai között szerepel a környezetvédelem, a környezetbarát szemléletmód kialakítása. Ezt a szemléletmódot tartottuk szem előtt, amikor jelentkeztünk az e3: eTwinning együttműködések – evolúció pályázatra a „Kis emberek a Föld körül” projektötletünkkel 2016 februárjában.

A projektötlettel célunk volt együttműködés kialakítása más országok, a környezeti nevelést kiemelten kezelő óvodái között, a gyerekek és a résztvevő pedagógusok IKT kompetenciáinak fejlesztése, egymás kultúrájának, országának megismerése.

A pályázat megírásában óvodánkból 5 fő vett részt. Kovács Tiborné, Cseréné Marczal Zsuzsanna, Győrikné Kargl Mária, Mosonyi Györgyné, Nagy Rita. Nagy örömünkre szolgált, hogy megnyertük a pályázatot és lehetőségünk nyílt egy 30 és egy 50 órás képzésen részt venni. A képzéseken hárman vettünk részt: Mosonyi Györgyné, Győrikné Kargl Mária és Cseréné Marczal Zsuzsanna. A képzések eredményeként került végleges formájában kidolgozásra projektünk, amivel elnyertük az „Év projektje” díjat és egy kiadványban is helyt kapott munkánk.

Úgy éreztük, hogy nyertes projektünket meg is kell valósítani, így 2017 tavaszán egy szlovák és két romániai óvodával közösen megvalósult projektünk, a Víz világnapja, a Föld világnapja és a Madarak-, fák napja témakörök komplex feldolgozásával. Itt már kibővült csapatunk. A „Víz az élet forrása” projektrészt Cseréné Marczal Zsuzsanna és Czompó Anita, az „Ez a világ olyan kerek” projektrészt Mosonyi Györgyné, „Gólya, gólya gilice” projektrészt Győrikné Kargl Mária és Rónás Ferencné valósították meg. Az eTwinning felületet Nagy Rita koordinálta. A tevékenységek nagyon jó hangulatban teltek, sok ismerettel gazdagították a résztvevő gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Sok új ötletet szereztünk a projektmegvalósításban közreműködő óvodáktól.

A megvalósult projektünk 2017.06.29-én elnyerte a Minősített eTwinning projekt címet. Majd 2017 őszén regisztráltunk az eTwinning Magyarország 2017 versenyre, melyen 2 fő, Nagy Rita és Győrikné Kargl Mária képviselte intézményünket. A verseny eredménye 2. helyezés, mellyel intézményünk 60.000 Ft-ot nyert IKT eszközök vásárlására.

Köszönöm a projektben közreműködő kollégáknak, a résztvevő Pillangós, Nyuszis, és mára már iskolás Süni csoportos gyerekeknek, és természetesen minden kollégának, akik támogattak, segítettek bennünket, hogy megvalósítsuk elképzeléseinket.

Perkáta, 2017. 10.17.

Cseréné Marczal Zsuzsanna

óvodavezető

 

Néhány képes összefoglaló a „Kis emberek a Föld körül” című projektből:

https://www.youtube.com/watch?v=v52ntP3cErA

https://www.youtube.com/watch?v=sN2RjCmutKM

https://www.youtube.com/watch?v=xEEVG8g3cHA

IMG_6803