Micsoda Kultúra – TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0287

Az Új Széchenyi Terv keretében a TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0287 kódjelű, „MiCSODA KULTÚRA” című pályázat – mely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 29 295 406 forint 100 %-os támogatással – megvalósulásáról.

A Perkátai Általános Művelődési Központ ezen pályázatot  2013. február 1. és 2014 február 28. között valósította meg.

Az egy év alatt 17 heti szakkör, 1 havi szakkör, 9 témahét és 8 verseny-vetélkedő valósult meg.

A perkátai Szivárvány Óvodában 5 témahetet szerveztek a gyermekek részére A víz az élet forrása, Eresz alól fecske fia.., Élet a Földön, Mese, mese, mátka…, Nálatok laknak-e állatok… címmel. A perkátai óvodában 4 verseny is megrendezésre került, ahol a házigazdákon kívül két pusztaszabolcsi óvoda is részt vett. Egyszer volt, hol nem volt…(bábverseny), Hétmérföldes csizma (mesevetélkedő), Varázsceruza (rajzverseny), Perdülj, fordulj… (énekes játékok a néptánc elemeivel verseny) vetélkedőkön vehettek részt az óvodások.

Az abai Hétszínvirág Óvodában 2 témahét valósult meg Télkergető maszkabál és Szent Mihály napi hét címmel.

A nagykarácsonyi Örökzöld Óvodában szintén két témahetet tartottak a gyermekeknek Farsang és az Ősz kincsei címmel.

A perkátai iskolában 11 szakkört valósítottak meg a pedagógusok. Kökörcsin drámapedagógiai, Báb- és színjátszó, Csiribiri, Kézműves szakkör, megtalált hagyományok, Média mánia, Népi hagyományok, Zene a múltban és a jelenben, Papírcsodák, Perkáta értékei, Túl az óperencián, Musical és valóság elnevezésű foglalkozásokon vehettek részt a diákok.

A heti szakkörökön túl 4 nagy vetélkedőt valósítottak meg A Mezőföld kincsei, A hely ahol élünk, Műveltségi társasjáték I., II., amik nagyon népszerűek voltak a pusztaszabolcsi általános iskola és három dunaújvárosi általános iskola vett részt a versenyeken.

Az abai iskolában egy havi rendszerességgel megrendezett személyiségfejlesztő szakkör volt. Továbbá 4 heti szakkört tartottak a helyi gyermekek részére Népdalkör, Tűzzománc, Drámajáték I., II.  címmel.

A nagykarácsonyi általános iskolában két heti szakkör valósult meg Kézműves és Színjátszó foglalkozások.

Az projekt időtartalma alatt a Perkátai ÁMK 12 intézménnyel kötött együttműködési megállapodást, ezen intézmények diákjai, pedagógusai részesülhettek a programokban, élhettek a pályázat biztosította lehetőségekkel. A sikeres programok zárására 2014. február 27-én került sor, az együttműködő intézményekkel ünnepelve.

Bogó Anikó

Perkátai ÁMK igazgató