Nyuszis csoport bemutatkozása

Nyuszis csoport bemutatkozása 2014/2015

Óvó néni: Cseréné Marczal Zsuzsanna

Dajka néni: Pavlicsek Zsoltné (Helga néni)

„Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, önálló és szociális személyiség

váljék valakiből, két dolog szükséges: az egyik az elfogadó közösség,

a másik az érzelmi biztonság. „

                                                                                         (Buda Béla)

 

A Nyuszis csoportba már több éve vegyes életkorú gyerekek járnak.

Ebben a tanévben is mini, kicsi, középső és nagycsoportos korú kisgyerekek alkotják kis közösségünket.

Csoportunk az új óvoda épületében található, amely szépen felújított, akadálymentesített.

Szeptemberben régi óvodásainkkal együtt izgatottan vártuk az újonnan érkező kisgyerekeket. Voltak, akik családból, és voltak, akik másik csoportból érkezett hozzánk.

Az első találkozás az óvodával, az óvoda dolgozóival minden gyerek esetében alapvetően befolyásolja az óvodához fűződő későbbi kapcsolatát. Nagy körültekintést, türelmet igényel a családból közvetlenül az óvodába kerülő a gyerekek beszoktatása. Nagyon fontos a család és az óvoda együttműködése abban, hogy a gyerek megtalálja a helyét a közösségben.

A vegyes csoport előnye, hogy a szociális érzékenység, az egymásra való odafigyelés kap nagyobb hangsúlyt.

Az idősebb gyerekek segítik, dédelgetik a fiatalabbakat, példát mutatnak a számukra. Mivel ezt az óvó-védő gyermekkapcsolatot már fiatalabb korukban ők is átélték, így ők maguk is továbbadják társaiknak. A kicsik pedig szívesen tanulnak nagyobb társaiktól, örömmel utánozzák őket, akár a játékukban, akár más tevékenységükben, ezáltal lehetőségük nyílik az intenzívebb fejlődésre.

A befogadási- visszaszoktatási idő minimális volt. Néhány hét után már úgy dolgoztunk együtt az új gyerekekkel, mintha mindig is velünk lettek volna. Köszönhető ez régi gyerekeink empatikus és segítő készségének is.

Csoportunkba értékként épül be a szeretet. Igyekszünk mi óvónők is mindig kimutatni szeretetünket a gyerekek felé, így a gyerekek is természetesnek veszik társas kapcsolataikban az ilyen megnyilvánulásokat. Megmutatkozik ez például egy gyengéd simogatásban, mosolygós tekintetben, segítő kéznyújtásban.

Igyekszünk a gyerekek számára barátságos, otthonos csoportszobát biztosítani, amelyben lehetőségük nyílik, hogy ötleteiket, elképzeléseiket érvényesíthessék. A heti- és napirendünk kialakításával szeretetteljes, biztonságot nyújtó, családias légkört alakítunk ki.

A fokozatosság betartásával törekszünk arra, hogy a kisebbek kis segítséggel, a nagyobbak egyre önállóbban elégítsék ki testi szükségleteiket.

Folyamatosan gondoskodunk mozgásigényük kielégítéséről. Sokat tartózkodunk a szabadban, mindennapos testnevelés, testnevelés foglalkozások, csoportban lévő mozgásfejlesztő eszközök segítségével.

Sok közös programot szervezünk (séták, kirándulások, piacozás, rendezvények, színházlátogatás, bábelőadás) melyek segítségével szívesen dolgoznak a közösségért, társas kapcsolataik erősödnek.

Lehetőséget teremtünk arra, hogy érdeklődésüknek megfelelő tevékenységeket választhassanak.  Amikor csak szeretnének, ábrázolhassanak, építhessenek, mesélhessenek stb. ezzel is fejlesztve kreativitásukat, önkifejező készségüket.

Tevékenységeink tapasztalatszerzésen alapulnak és minden tapasztalatszerzés játékos tanulás.

A gyerekek játék közben sokat tanulnak egymástól az eszközök használatában, ötletekben, társas kapcsolatokban, viselkedésben, egymáshoz való alkalmazkodásban.

Kezdeményezéseinken, foglalkozásainkon a differenciálás érvényesül a gyerekek igényeinek, képességeinek megfelelően.

„A fiatalabbak csodálják az idősebbek tudását,

és át is érzik, hogyha megnőnek, rajtuk lesz a sor.”

 

Maria Montessori

 

Cseréné Marczal Zsuzsanna

Óvodapedagógus