Óvodánk életében bekövetkezett változások

Óvodánk életében bekövetkezett változások

 

Az óvodás korú gyerekek oktatásáért, neveléséért elődeink mindent megtettek a nehéz működési körülmények ellenére is, hogy optimálisan fejlődjenek.

1988. november 15-én a vezetői irodából csoportszoba lett kialakítva. Az óvónői csoportszobát (vezetői iroda, személyzeti öltöző) a pedagógus lakásból alakítottuk ki. Így az óvoda 4 csoporttal működik.

A 4. csoport megszűnt a régi óvodában, mivel 1991. február 4-ével átadásra került az új óvoda egy része. Két csoport és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségek készültek el. Így a régi óvoda három csoporttal működik. Az új óvoda 57 gyerekkel és 10 felnőttel kezdte meg a munkát. A bölcsőde valamennyi alkalmazottja az óvodában került állományba. A régi óvodából került át két csoport, a bölcsőde megszűnésével a kiscsoportos korú gyerekek a régi óvodába kerültek elhelyezésre.  A régi óvoda főzőkonyhája 1996. szeptember 2-ával melegítő konyhaként üzemel.

1997. augusztus 1-jével Általános Művelődési Központ Napközi Otthonos Óvodája lettünk. A régi óvoda mosdója 1998. decemberben felújításra került (vízvezeték, csempézés, wc csészék, tartáj, stb.).

2003. október

Ebben az évben és hónapban ünnepelte az óvoda fennállásának 125 éves évfordulóját (okt. 6-10.). Méltó keretek között került megrendezésre. Az önkormányzat vezetői elismerték az itt folyó oktató-nevelő, lelkiismeretes, odaadó munkát. A kollektíva a Perkátáért emléklapot kapta meg. December 22-én Kőszegen egynapos kiránduláson vettünk részt, amelyet az önkormányzat finanszírozott.

Az ünnepi héten óvoda évkönyv jelent meg. A régi óvoda kerítése felújításra került az ünnep alkalmából.

2008. márciusában óvodánk 130. évfordulóját ünnepeltük és az intézményünk az Általános Művelődési Központ Szivárvány Óvoda nevének egy éves évfordulóját.

2009. nyarán történt változások

2009. július 1-jétől Perkáta Nagykarácsony társulás jött létre. Nevünk a következő: Perkáta-Nagykarácsony Általános Művelődési Központ Szivárvány Óvoda lett.

A régi óvoda egy csoportja új műpadló aljzatot kapott. Ugyan itt a külső vakolása is megtörtént valamint a fűtéskorszerűsítése minkét óvodában (régi óvoda radiátor, új óvoda kazáncsere).

2009. november az úgynevezett „kupolás” csoportban új világítás került (régi óvoda). Az 1-es számú csoportba részleges almatúra cserére került sor.

2009. december

Az új óvoda részére sikeres akadálymentes pályázatot nyertünk. A munkát 2009. december 19-én megkezdték. 2010. április átadásra került a mozgás-, látás-, halláskárosultak részére is megfelelő modern, esztétikusan felújított intézmény.

2011. május 31-vel a Régi Óvoda udvarához 387 m2 részt csatoltak. (9×43 m)

2011. augusztus 1-jétől Perkáta-Nagykarácsony-Aba társulás jött létre. Nevünk Perkáta-Nagykarácsony-Aba Általános Művelődési Központ Szivárvány Óvoda lett.

2012. december 19-től az ÁMK vezetője Bogó Anikó.

2013. január 1-től az Abai-Nagykarácsonyi-Perkátai Általános Iskola állami fenntartásba került. Az óvodák a helyi önkormányzatok fenntartásában maradtak.

2013. március 18-tól a Régi Óvoda nem üzemel, mert pályázati forrásból megújításra kerül a tetőszerkezet, 2 csoport padozata (1 műpadló, 1 csoport laminált padló) 1 csoport parketta csiszolás, lakkozás. A folyosókra új járólapok kerültek. Az épületre új műanyag ablakok, és külső ajtók lettek szerelve.

A gyerekek elhelyezése a Művelődési házban 1 csoport, NSZK otthonába szintén 1 csoport és a 3. csoport az Új Óvoda aulájába folytatta a munkát.

2013. szeptember 2.-val a felújított, megszépült intézményben rendben kezdődött meg az óvodai év.

2013. június 30.-tól felbomlott a társulás, létrejött egy új típusú ÁMK, melyhez a Művelődési Ház és az óvodánk tartozik. Vezetője: Bogó Anikó.

2014. július 1-vel megkezdődött a KEOP-5.5.0/B-12-2013-0048 „Perkáta Nagyközség Önkormányzat intézményeinek épületenergetikai fejlesztései megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” című pályázat keretében a Régi Óvoda szigetelése, vakolása. A tetőre új napkollektor kerül. A munkát 90%-a 2014/2015-ös tanév kezdésére elkészült. Így zökkenőmentesen tudtuk indítani az évet. Ebben a tanévben a Régi Óvoda irodájába laminált parketta került. Az újonnan kialakított személyzeti öltözőbe korszerű, modern, esztétikus beépített szekrény került.

 

Perkáta Dunaújvárostól 16 km-re helyezkedik el.

Óvodánk öt csoportos, két épületben működik.

2,5 – 7 éves gyermekek számára reggel 5.30-tól 18.00 óráig tart nyitva.

Férőhely száma 135 fő.

Összes gyereklétszám 130 fő – 135 fő körül mozog. A csoportlétszámok magasak, mivel a faluban nincs másik óvoda és nincs bölcsőde sem.

Óvodánk épületei a falu központjában találhatók. Az új óvoda a templom mellett, szembe vele a régi óvoda. Néhány percre az iskola és a közművelődést kiszolgáló könyvtár, orvosi rendelő, polgármesteri hivatal.

Közlekedési szempontból jól megközelíthető.

A gyermekanyag kizárólag csak a faluból érkezik, néha a szomszédos településekről egy-egy fő.

A szülők túlnyomó többsége ingázik Dunaújvárosba, Székesfehérvár, Szabadegyházára, illetve kis százaléka helyben vállal munkát.

Sok a munkanélküli és nagyon sokan költöznek, ingáznak Dunaújvárosból Perkátára, Perkátáról Dunaújvárosba, illetve az utóbbi években Budapestről is több család költözött Perkátára a jobb megélhetés reményében.

Nemcsak az épület szép, a környezete is nyugodt, esztétikus. Nagy alapterületű udvarral rendelkezik.

A gyerekek étkeztetése melegítő konyhás rendszerben történik.

A gyerekek nevelését, gondozását, képességeik fejlesztését a két épületben 20 fő látja el.

Az óvodapedagógusok végzettsége a törvényben előírtaknak megfelelő, szakmailag magas színvonalú.

Az óvodai nevelő-oktató tevékenység az óvodai nevelési program szerint történik.

A Perkátai ÁMK Szivárvány Óvodája Nagy Jenőné: Az „óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” című óvodai programot adaptálta. Átalakítva a helyi igényeknek, lehetőségeknek, távlati elképzeléseinknek megfelelően. Ez a program átfogja a teljes óvodás kor nevelő-fejlesztő munkáját és az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja alapján készült.

A megújulás lehetőségét választottuk, amikor úgy döntöttünk, hogy a 2009/2010-es tanévben két csoportban bevezetésre került a kompetencia alapú programcsomag. A 2013/2014-es tanévben mind az 5 csoportban bevezetésre került a kompetencia alapú oktatás.

Kompetencia: ismeretek, attitűdök és képességek egysége. Kompetensnek lenni annyi, mint illetékesnek, hozzáértőnek lenni.

 Azért vált időszerűvé a kompetencia alapú oktatás bevezetése napjainkban, mert a társadalmi környezet változásai – információrobbanás, a globalizáció, a tudástartalmak gyors változása és a demokratizálódási folyamat – szükségesség tették az intézmények szerepének újra értelmezését.

A magyarországi eredmények rámutattak arra, hogy a gyerekek a megtanultakat nehezen tudják a gyakorlatban alkalmazni. Ez tette szükségesé a kompetencia alapú oktatás bevezetését.

Pedagógus közösségünk valamennyi tagja megújulni vágyó, innovatív.

Öröm volt számunkra, hogy intézményünk két csoportja, aktív részt vállalhatott a TÁMOP-3.1.4./08/2. Kompetencia alapú oktatás egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben című TÁMOP- 3.1.4./08/2 – 2009. Kompetencia Alapú Oktatás Bevezetése Perkátán támogatást nyert pályázatban.

A kompetencia alapú oktatáson az egyéni képességek, készségek fejlesztését értjük, ez alkalmazásképpen tudást, a mindennapi életben használható tudás értelmét és „élményét” helyezi előtérbe a gyerekek számára a tanulás folyamatában.

Elengedhetetlen feltétele a pedagógia megújítása, a kulcskompetenciák fejlesztése.

A kompetencia alapú óvodai programcsomag bevezetésével célunk, hogy a gyermekek felfedezzék képességüket, azokat fejlesztve kialakuljon egészséges önbizalmuk „én tudatuk” és ezáltal képesek legyenek az élethosszig tartó tanulásra, amely segíti őket abban, hogy életük során eléjük gördülő akadályokat zökkenőmentesen tudják elhárítani.

A programcsomag komplex fejlesztési terveket kínál. Gyakorlati ajánlást ad a gyerekek tevékenységeinek szervezéséhez, képességfejlesztés megvalósításához.

A gyermekcsoportok kialakítása a beíratott gyermekek életkorától függően alakul. Ezért van olyan év, mikor vegyes életkorú csoportok is kialakításra kerülnek.

Az óvoda és a család kapcsolata jónak mondható. A családi háttér kevés családban jó, egyre inkább jellemzőbbé válik a családok anyagi helyzetének romlása, munkanélküliség növekedése, ezáltal az érzelmi kapcsolat, biztonság gyengülése.

Elsődleges számunkra, hogy az ide járó gyerekek jól érezzék magukat, szeretet vegye őket körül és minden segítséget megkapjanak képességeik fejlődéséhez, iskolai tanulmányaik megkezdéséhez.

Intézményünk sajátos arculatát jelenti, hogy nevelő munkánkon belül fokozott figyelmet fordítunk a népi hagyományok ápolására, anyanyelvi nevelésére, környezetbarát szemléletmód megalapozására, mely területek jól összekapcsolhatók az óvodai munka folyamatával.

Fontosnak tartjuk a gyermekek erkölcsi nevelését, egészséges testi, lelki fejlődésük elősegítését, az egészségmegőrzés szokásainak kialakítását, hagyományaink (ünnepek) ápolását.

Óvodánk kollektívája nyílt, fogékony az újra, innovatív, eredményes jobbra törekvés jellemzi.

Jó a hangulat, összhang, együttműködés.

Hagyománytisztelet, ápolás, kitartó, minőségi munka jellemzi óvodánkat.

Szakmailag jól felkészült nevelőtestület dolgozik már több éve.

Munkaközösség keretében is foglalkozunk a néphagyomány ápolás óvodai lehetőségével.

Mindezek végiggondolása segítette a helyi pedagógiai program kiválasztását.

E program figyelembe veszi intézményünk feltételeit, intézményünk szűkebb és tágabb környezetünk lehetőségeit, kapcsolatainkat, eddig elért eredményeink megtartását, az elképzeléseink megvalósítását, községünk közoktatási koncepcióját, családok, iskola igényeit, elvárásait, de mindig szem előtt tartva GYERMEKEK érdekeit, hogy nekik valóban derűs, szép, nyugodt, harmonikus gyermekkoruk legyen.

A környezeti adottságok, személyi feltételek, tárgyi felszereltség adott az eredményes munkához.

 

Perkáta, 2014. szeptember 01.

 

Kovács Tiborné

óvodavezető