Tájékoztató a 2021/2022 –es nevelési évre történő óvodai beiratkozásról

 

Perkáta Nagyközség Önkormányzata Polgármesterének 17/2021. (III.30.) határozata értelmében a Perkátai ÁMK Szivárvány Óvodába a 2021/2022. nevelési évre történő óvodai beiratkozás időpontja:

2021. május 3. (hétfő) és 2021. május 4. (kedd).   8.00-16.00 óráig

A 19/2021. (III.10.) EMMI határozat alapján a 2021/2022-es nevelési évre történő beiratkozáskor a szülőnek, gondviselőnek nem szükséges feltétlenül személyesen megjelennie, hanem elektronikusan is beiratkozhat az intézménybe (perkata.ovoda@gmail.com). Ebben az estben a beiratkozáshoz szükséges dokumentumok bemutatására az első óvodai napon kerül sor (a gyermek nevére kiállított születési anyakönyvi kivonat, a gyermek nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolvány, a szülő (törvényes képviselő) nevére kiállított személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolvány, a gyermek társadalombiztosítási azonosító jelét tartalmazó hatósági bizonyítvány /TAJ kártya/).

Az óvodai jelentkezéshez JELENTKEZÉSI LAP kitöltése szükséges, mely letölthető a www.perkata.info oldalról, a Dokumentumok menüpont alatt, vagy személyesen kérhető az óvodában (Új Óvoda, 2431 Perkáta, Bocskai u. 1.). A kitöltött jelentkezési lapot 2021. május 4-ig a perkata.ovoda@gmail.com e-mail címre lehet elküldeni, vagy személyesen átadni az óvodában 2021.05.03-04. 8.00-16.00 óra között előre egyeztetett időpontban. Időpontot a 25/450-608-as telefonszámon lehet kérni.

Óvodakötelezettség:

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény 8. § (2) bekezdése alapján a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig betölti a 3. életévét, a nevelési év kezdőnapjától (2021. szeptember 1-jétől) legalább napi négy órában óvodai nevelésben vesz részt.

A törvény értelmében ezeket a kisgyermekeket mindenképpen kötelező beíratni az óvodába.

Ez a kötelezettség azon gyermekekre vonatkozik, akik 2018. szeptember 1. előtt születtek, és még nem járnak óvodába.

Felmentés iránti kérelem

A szülő tárgyév május 25. napjáig benyújtott kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a 4. életévét betölti a területileg illetékes járási hivatal (Dunaújvárosi Járási Hivatal Hatósági Osztály) felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja.  (Nkt. 6. fejezet 8.§ 1-2. pont)

Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a 3. életévét a felvételtől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező 3 éves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető. (Nkt. 6. fejezet, 8.§ (1))

A felvételre a fennmaradó szabad helyek függvényében van lehetőség.

 

Külföldön tartózkodás esetén

A hatályos jogszabályok értelmében, ha az óvodaköteles gyermek családjával éppen külföldön él, ezt a tényt az Oktatási Hivatal részére be kell jelenteni.

A bejelentéshez használható űrlap elérhető az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) a Köznevelés menüpont Külföldi távozás bejelentése pontjából vagy a https://www.oktatas.hu/kozneveles/kulfoldre_tavozas_bejelentese oldalról közvetlenül.

A bejelentőlap elektronikus kitöltését követően a kérelmet aláírva a következő postacímre kell megküldeni:

Oktatási Hivatal Köznevelési Nyilvántartási Főosztály

1363 Budapest, Pf. 19.

 

Perkáta, 2021.03.31.

Cseréné Marczal Zsuzsanna

óvodavezető