Tehetséggondozás az óvodában

A nemzet egészének kiemelten fontos érdeke és feladata a tehetségek folyamatos segítése, ezért 2008. december 4-én az országgyűlés – a 126/2008-as számú határozatával elfogadta a Nemzeti Tehetség Programot.

Óvodánk programjának is kiemelt feladata a tehetséggondozás, utalást találunk erre a Nkt.-ben is.  Hagyományőrző munkaközösségünk is ez alapján működik. A program nevelésfilozófiája, módszertani útmutatói, elérendő célja és feladatrendszere meghatározzák fejlesztéseink, fejlődésünk irányát. A program által preferált művészeti tevékenységek a kidolgozott egyéni fejlesztési rendszer tág teret biztosít a tehetséggondozásra, tehetségfejlesztésre. A 2010/11-es tanév az első alkalom, amikor erre a célra dokumentált formában munkaközösséget alakítottunk. Majd elnyertük a Kiválóan Akkreditált Tehetségpont címet. Több sikeres pályázatot is készítettünk. A hazánkban megrendezésre kerülő első EU Tehetségnap alkalmából bemutatkozó prezentációt készítettünk.

Innovatív nevelőtestületünk igényként fogalmazta meg a kiválóan kreatív, tehetségígéretes gyermekek külön gondozását. Ehhez elsősorban meg kellett határoznunk mi is a tehetség, mit értünk tehetséggondozáson, hogyan lehetséges ennek megvalósítása a mi feltételrendszerünkben működő óvodánkban. Ki kellett dolgoznunk a beválogatás módszereit is.

A tehetség meghatározása, a kiemelkedő képességek megítélése koronként változott. A mindenkori tehetségfejlesztést tehát nagyban befolyásolja, hogy adott korban mit tekintenek fontos területeknek, mert ezek kiemelten szerepelnek a tehetséggondozásban is.

A tehetségfogalom sokoldalú volta miatt nehéz felismerni, hogy melyik gyermek rendelkezik tehetséggel adott területen, és ki az, aki ezt képes fejleszteni, kibontakoztatni.

A tehetséggondozás nem csak az ismeretanyag bővítése, elmélyítése adott témakörben, hanem egyben személyiségfejlesztés is.

Úgy gondoljuk, hogy a kiemelkedő képesség egy standardhoz való viszonyítás alapján határozható meg. Ezt az óvodáskor pszichológiai sajátosságai jelentik. A tehetség csírái óvodáskorban megjelenő jelenségek. Az adottságaik valamilyen területen az átlagosnál jobbak és ehhez sokszor a kíváncsiságnak és az akaratnak szokatlan erőssége társul. A kiemelkedő képességek is csak egyik összetevőjét alkotják a tehetségnek.

Az ember mindig azt tapasztalja, hogy haladni kell a korral, igazodni a mai technikákhoz. Munkánk során ki kell használni a kor újítása által nyújtott lehetőségeket. Ezért figyeltünk fel örömmel az ÉMÁSZ ELMŰ által kiadott, Energia Suli keretében indított pályázatra. A győztes a Perkátai Szivárvány Óvoda lett. Nyereményünk 11 db komplett számítógép volt. A gépek elhelyezése és beüzemelése megtörtént.  2011. január 2-án óvodánkban beindítottuk a számítástechnika segítségével történő tehetséggondozást, kísérleti jelleggel. Óvodánk óvodapedagógusai mindig nyitott, innovatív, új utakat kereső kollektíva. Bebizonyosodott számunkra, hogy a tehetséggondozás, amelyet elindítottunk óvodánkban, hasznos, eredményesen működik, elkezdtünk tovább gondolkodni annak továbbfejlesztésén, kibővítésén. Az ELMŰ pályázat során nyert számítógéppark megadta az irányt, merre is érdemes elindulni, hiszen ésszerű a már meglévő lehetőségek kiaknázása. Első feladatunk a számítógép óvodai alkalmazásával kapcsolatos információk, tapasztalatok, ismeretségek felkutatása, begyűjtése volt. Meg kell, hogy mondjam, úgy tapasztaljuk, hogy ez a téma, illetve ez a lehetőség Magyarországon még eléggé gyerekcipőben jár. Találtunk gondolatokat, jegyzeteket, illetve információkat a kezdeményezésekről, országos programokról, de olyan tehetségműhely, amelyik a számítógépet külön mikro csoportos foglalkozás keretében alkalmazza, nem.  Tapasztaltuk, hogy az óvoda és az informatika kapcsolata, mint minden más pedagógiai kérdés megosztja a szakemberek illetve szülők táborát is. Az utóbbi évtizedekben felgyorsult a világ, a technika és felgyorsultak az elvárások is. Olyan tudásra van szükségünk, nekünk és gyermekeinknek még inkább, mely képes a gyors reakciókra. A megszerzett tudásnak, ismeretanyagnak olyannak kell lennie, melynek segítségével legalább a tájékozottság szintjén követhetővé válik a tudomány, a társadalom, az ismeretszerzés és feldolgozás. Olyan technikákat kell lesajátítanunk, melyekkel a folyamatosan változó világgal követni és frissíteni tudjuk a változó ismeretanyagokat, tudástartalmakat. Ahhoz, hogy ezeket oktatni tudjuk, illetve a gyerekek elé tudjuk tárni, nekünk felnőtteknek kell elfogadnunk, mindennapi életünkbe, szemléletmódunkba beépíteni és alkalmaznunk ezeket a technikákat. Az utóbbi években egyre többet hallunk az élethosszig tartó tanulás – lifelong learning – fontosságáról. Ehhez az elvhez alkalmazkodunk, amikor már óvodás korban megismertetjük tudásszerzés IKT adta lehetőségeivel.

Jelenleg intézményünkben működő tehetségműhelyek:

  • Kisegerek Számítástechnikai Műhely
  • Manóvár Kézműves Tehetségműhely
  • Bóbita Gyermekjáték- és Néptánc Tehetségműhely

Az évek folyamán elnyertük az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet.

E területen több sikeres pályázatunk volt. Jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma  megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „A köznevelési és a kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programpárok támogatása” című „ NTP-KKI-16” kódszámú pályázati program megvalósítása folyik a 2016/2017-es tanévben, 60 óra keretében.

Perkáta, 2017. február 2.

Kovács Tiborné

óvodavezető