Beszámoló

Perkátai Általános Művelődési Központ Szivárvány Óvoda

2431 Perkáta, Bocskai u. 2.

Erasmus+ 2016

„Túl az Óperencián…”

Bournemouth Egyesült Királyság 2017. április

erasmus

A 2016/2017-es tanévben sikeresen elnyert Erasmus+ pályázatunkkal három külföldi országban szervezhettünk meg job shadowing mobilitásokat. Első alkalommal Románibán Kézdivásárhelyen egy magyar anyanyelvű óvodába, második alkalommal Lettország fővárosában Rigába lett anyanyelvű óvodába látogathatott el intézményünkből két fő. A harmadik mobilitás az Egyesült Királyságban Bournemouth-ban zajlott egy angol anyanyelvű óvodában, amelyben az intézményvezető Kovács Tiborné és én vehettem részt. A projekt részét képezte még egy hat hetes nyelvi kurzus Bournemouth-ban, amely 2016. nyarán valósult meg egy kolléganő részvételével.

Az utazások a nyári- őszi-és a tavaszi szünet időszakában valósultak meg. Résztvevők: Kovács Tiborné óvodavezető, projektvezető, Cseréné Marczal Zsuzsanna óvodavezető helyettes, Mosonyi Györgyné óvodapedagógus, Nagy Rita óvodapedagógus és jómagam Győrikné Kargl Mária óvodapedagógus.

Nagy várakozással teltek napjaink, mire elérkezett az indulás ideje Angliába. A mobilitás időtartama 2016- áprilisában kilenc nap volt. Mivel óvodánk kollektívája magánúton már 2014. őszén járt itt, jó érzéssel töltött el minket, hogy egy kicsit „ismerős” helyszínre fogunk visszatérni.

Az indulást megelőzően már hetekkel előtte lázas munka folyt: szállásfoglalás, utazás részletei, dokumentumok beszerzése, egyeztetések a fogadó intézménnyel.

Az utazás, a szállás elfoglalása mind zökkenőmentesen zajlott. Megérkezésünk után bejelentkeztünk a The Corner House Day Nursery vezetőjénél, aki a megbeszélt időpontban nagyon barátságosan, kedvesen fogadott minket.

http://www.cornerhousedaynursery.co.uk/

A bemutatkozások után körbevezetett minket az intézményben, ahol folyamatosan kapta tőlünk a kérdéseket, amelyekre minden esetben kielégítő válaszokat adott.

Már első ránézésre látszott az óvodán a családias, közvetlen légkör, amely a gyermekek harmonikus fejlődésének egyik nagyon fontos feltétele. Számukra az sem jelent problémát, ha a gyermekek idegen nyelven beszélnek – amely nem kis számban fordul elő-, ahogy ők mondják: „Egyszerűen rájuk ragad.”

A napirend kialakításánál is a rugalmasság volt az elsődleges szempont, hiszen a gyermekek már nagyon fiatalon (néhány hónaposan) is bekerülnek az óvodába. A szülőkkel a pedagógusok kapcsolata napi szintű, a szülők tájékoztatása a neveléssel, oktatással kapcsolatban a pedagógus számára fontos feladat.

A job shadowing során az én feladatom az IKT eszközök alkalmazása, a környezetvédelem és a hagyományápolás megfigyelése volt.

Nagyon fontos számukra a környezetvédelem, ezért az óvoda udvarának kialakításában is figyelembe vették ezt (természetes anyagból készült játékok), szelektív hulladékgyűjtés az épületen belül és kívül. Mivel a húsvéti időszakban érkeztünk, ezért láthattuk, hogy ide is megérkezett a nyúl, a kisgyermekek nagy örömére!

Délelőttjeink szakmai jellegűek voltak, vidám, barátságos hangulatban teltek. Bemutattuk egymás települését, országaink oktatási rendszerét, az óvodánkan folyó IKT alkalmazásának lehetőségeit (Kisegerek Számítástechnikai Műhely).

Rálátásunk nyílott arra, hogy az angol óvoda oktatási-nevelési programjában milyen módon szerepel az informatika, mennyire gazdagítja az óvodai nevelést, oktatást, hogyan épül be az óvodapedagógusok mindennapi fejlesztő munkájába.

Délutánjaink folyamán hosszabb-rövidebb kirándulásokat tettünk Bournemouth-ba és környékére, ahol Anglia e déli részének egyedülálló természeti, kulturális kincseit csodálhattuk meg. Többek között jártunk Swanage-ben, ahova komphajóval jutottunk el, a fővárosban Londonban, ahol a Temzén hajózva tekinthettük meg a London nevezetességeit, látogatást tettünk Isle of Wight szigetén (Osborne House), ahova a hajónk Southamptonból indult (a Titanic is). Természetesen a városnézés a Citysightseeing busszal sem maradhatott ki!

Egy-egy nap lezárásaként tartott értékeléseink alkalmával – az aznap készített fényképeket visszanézve – felidéztük a nap folyamán történteket, átbeszéltük érzéseinket, benyomásainkat. Minden este jóleső fáradsággal tértünk nyugovóra, és lelkesedéssel, várakozással telve indultunk a következő reggelen, mert tudtuk, hogy nagyon sok érdekes és hasznos, élményekkel teli nap vár ránk.

Az itthon maradt kollégáinkat tájékoztattuk Facebookon, Skypon és a Google+-on. A búcsú előtt megbeszéltük és célul tűztük ki, hogy amennyiben a lehetőségeink engedik, igyekszünk a jövőben egymással együttműködni.

Véleményem szerint a projekt megvalósítása során olyan életre szóló élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtam, amelyek nagyban hozzájárulnak pozitív irányú szakmai fejlődésemhez.

 

Perkáta, 2017. április 27,

 

Győrikné Kargl Mária

Projekt megvalósító óvodapedagógus