A helyes táplálkozás szerepe a gyermekek életében

Az elmúlt héten az egészség- betegség témaköré épült minden foglalkozásunk. A helyes táplálkozás nagyon fontos része az egészséges életmódnak. Fontosnak tartom, hogy erre már a gyermekek születésétől fogva odafigyeljünk. Király Éva, dietetikus gondolatain keresztül szeretném bemutatni, hogy mire is kell odafigyelnünk gyermekeink táplálkozását illetően.

Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre nézve, sokszor az egész felnőtt életre nézve is.  Ez az időszak a személyiségfejlődés, a tudatformálás tekintetében a legfontosabb időszak. A táplálkozási szokások már gyermekkorban kialakulnak, hiszen a kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust, ebben a korban formálódik az ízlés, és rögzülnek a táplálkozási minták, valamint a táplálkozási magatartás is.

Az étrendben nagyobb súllyal kell szerepelniük: teljes kiőrlésű gabonáknak, zöldségeknek, gyümölcsöknek, egészséges zsiradékoknak.

Amelyekből kisebb mennyiséget kell fogyasztani: a vörös húsok, illetve a cukrozott és sózott nassolnivalók.

Zöldséget naponta legalább 5 alkalommal javasolt fogyasztani, lehetőleg nyersen is, hiszen a főzés során az értékes vitaminok, ásványi anyagok nagy része veszendőbe megy.[1]

Az óvodai étkezések során is egyre nagyobb figyelmet fordítanak az egészségesebb alapanyagok felhasználására. Ide lehet sorolni, a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű pékárukat, kölest, bulgurt, barna rizst, hajdinát, tengeri halakat, zöldségeket. Ezek az alapanyagok egyre nagyobb szerepet kapnak a mindennapi étkezésben. Az egészséghéten, Mosonyi Györgyné tartott nekünk közös foglalkozást, az egészséges táplálkozásról, és a helyes szájápolásról.

Néhány kép róla:

1 2 3 4

További képek:

A Pillangó csoport gyümölcssalátát készített, melyet nagyon szívesen el is fogyasztottak:

5 6

A Sünis csoportban játékos foglalkozás keretein belül ismerkedtek meg a gyerekek az egészséges táplálkozással:

7

A Nyuszis csoportban minden tízóraira finom zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztottunk a gyerekek nagy örömére.

8 9 10

 

Czompó Anita

óvodapedagógus

[1] Forrás: http://gondolkodjegeszsegesen.hu/a-helyes-taplalkozas-szerepe-a-gyermek-eleteben/