Erasmus+-szal – 2016. október 29- től november 06-ig Lettország, Riga

Mindegyik jobshadowing előtt nagyon izgulunk és lázasan készülődünk. Ez az út azonban kicsit más lesz, mint a többi volt idáig.

Partnereinket értesítettük, amikor megnyertük a pályázatot, és azóta is számos e-mailt váltottunk egymással. Konkretizáltuk a találkozás idejét és a megvalósítandó programokat. A szervezési feladatokat, mint mindig, most is én végeztem. Autóbérlés, szállásfoglalás, útvonaltervezés, biztosítás, stb. Folyamatosan figyeltem a politikai helyzetet, mivel úgy döntöttünk, hogy személygépkocsival tesszük meg ezt a hatalmas utat. Megterveztük az útvonalat. Át kell utaznunk Szlovákián, Lengyelországon, Litvánián és úgy érkezünk meg Lettországba. Az adott országokról és az út során érintett nagyobb városok legfontosabb tudnivalóiról megosztva készültünk fel. Az utolsó héten szinte naponta figyeltem az időjárás jelentést, hogy a Baltikum országaiban milyen az időjárás, milyen ruhát vigyünk.,,

A kolléganővel sokszor konzultáltunk, mindent közösen döntöttünk el. Már szeptember elején megbeszéltük, hogy a PowerPointos előadásainkat át kell dolgoznunk angol nyelvre. Ez lesz az egyik nagy kihívása ennek a projektnek, mivel kolléganőm beszéli a nyelvet, gyorsan magánórákat is vett a gördülékenyebb társalgás érdekében. Én, mivel kevés nyelvtudással rendelkezem, én is lázasan bújom az úti szótárakat, különböző angol nyelvű egyszerűbb könyveket. Azért, hogy pontosan értsük és meg tudjuk vendéglátóinktól amit szeretnénk kéthasábos formában már elkészítettük a kérdéseinket is, hogy a kommunikáció zökkenőmentesen menjen.

A mai világban különböző országokba, különböző tájegységekre utazhatunk. A pályázat során mi azért ezt az országot választottuk, mert ez az első alkalom, amikor szakmai konzultációkra nem anyanyelvi szinten kerül sor. Az angol nyelv a partnerintézményünknek és nekünk is a közös nyelv. A másik ok, amiért Lettországot és Rigát választottuk, konkrétan a Private secondary school Patnis, mert nyitottak, befogadóak és úgy gondoljuk, hogy hasonló elvek szerint nevelik-oktatják a gyerekeket.

Ha azt a szót haljuk, hogy Riga, általában az emberek a Riga motorra asszociálnak.

Időeltolódás: Magyarország +1 óra Riga

Távolság Budapest és Riga között (légvonalban) 1105 kilométer.

Ha többet szeretnének Rigáról megtudni az alábbi linken tehetik meg:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lettorsz%C3%A1g

https://hu.wikipedia.org/wiki/Riga

http://riga.vilagnezo.hu/helyek/latnivalok

Feszülten és várakozással, de nagyon nagy lelkesedéssel indulunk úti célunk felé.

Kovács Tiborné

projektvezető

 

v__f32b

 

v__b58b