eTwinning projekt – Christmas Cards

Az eTwinning egy európai oktatási program, mely lehetőséget biztosít az Európai Unió oktatási intézményeiben dolgozó pedagógusoknak egymás megismerésére, közös projektek indítására, együttműködések kialakítására.

1

A projekteknek, projekt ötleteknek minden évben van lehetőségük a megmérettetésre. Ennek a versenynek a keretében kapta intézményünk csapata az év projektje címet 2016 őszén.

Jelen pillanatban 4499 projektgazda várja partnerek jelentkezését a 4-11 éves gyermekek körében. Mindenki találhat magának és tanulóinak megfelelő témájú ötletet, partnert.

Még december elején jelentkeztem egy lengyel pedagógus által meghirdetett eTwinning projektre, melynek a címe „Christmas Card” azaz Karácsonyi üdvözlőlapok volt.

A projektben velünk együtt 8 intézmény vett részt, 5 országból.

  • Focşa Mihaela Iuliana Şcoala Gimnazială

Loc. Bârlad, jud. Vaslui, ROMÁNIA

  • Maria Vincenza Matteucci

57121 LIVORNO OLASZORSZÁG

  • Paulina Olszewska
    62-800 Kalisz LENGYELORSZÁG
  • Przedszkole Integracyjne nr 120
    03-379 Warszawa Grupa Pszczółki Justyna Antoszkiewicz LENGYELORSZÁG
  • Merve Uman
    Özel Nasrettin Hoca Anaokulu –  İstanbul – TÖRÖKORSZÁG
  • Ilaria Petringa
    C.Fontanile Anagnino –  Rome – OLASZORSZÁG
  • Monika Kiełtyka
    Szkoła Podstawowa 90-734 Łódź – LENGYELORSZÁG

És …

  • Perkátai ÁMK Szivárvány Óvoda Cicás csoport

Nagy Rita Magyarország

A projekt lényege volt, hogy egy karácsonyi üdvözlő lap küldése kapcsán megismerjük egymást, minél többet megtudjunk egymás országairól, óvodai életéről.

A kommunikáció a pedagógusok között angol nyelven folyt, ez volt a közös nyelv.

A munkához az eTwinning egy „Testvér-tér” nevű felületet biztosit, melyre fotókat, videókat, írásos anyagokat tudtunk feltölteni, illetve üzenő fal, koordinációs felületként is működik a felnőttek, gyerekek számára egyaránt.

Miután mi pedagógusok megbeszéltük a munkafolyamatot, időkeretet, határidőket, a projekt ismerkedéssel kezdődött. Mindenki töltött fel néhány képet a munkában részt vevő gyermekekről, hogy kézzel foghatóbbá váljon az ismerkedés.

Megnéztük a képeket, megkerestük az országokat, városokat a térképen, földgömbön, kerestünk az interneten videókat, ahol olasz, török, lengyel vagy román nyelven beszéltek. Ezután minden csoport elkészítette a karácsonyi üdvözlő csomagot. Minden borítékba tettünk egy kézzel készített üdvözlőlapot, amire angol nyelven írtuk a karácsonyi jókívánságokat.  Mi tettünk mellé egy perkátai képeslapot és egy karácsonyi bolti képeslapot, amire magyarul írtuk rá üdvözletünket. A mai gyerekek már nem nagyon tudják, milyen is a posta, illetve eredetileg mire lett kitalálva. Ezért megbeszéltük, a levélküldés mai és régi módját, megnéztük mi is az a bélyeg, majd lementünk a postára és feladtuk a leveleket. Projektor segítségével fotókon néztük meg milyenek voltak régen a postakocsik, vonatok, postás bácsik. Hamarosan mi is megkaptuk az első, majd a többi levelet a külföldi gyerekektől. Nagyon vicces volt, amikor megpróbáltuk felolvasni a lengyel vagy éppen a török jókívánságokat. Minden pedagógus töltött fel, a projekt megvalósítása közben készített  képeket, videókat is. Megismertük milyenek a külföldi ovik, hogyan dekorálták ki a gyerekekkel karácsonyra, milyenek maguk a gyerekek, az óvónénik, felfedeztük a hasonlóságokat, különbségeket.

Miután minden partnerünktől megkaptuk az üdvözlő kártyákat, egy faliújságon helyezte el mindenki a kapott anyagot, hogy a szülőknek, kollégáknak, és a többi csoport gyermekeinek is el tudjuk mesélni, mit is csináltunk mi a szokásos óvodai hétköznapokon túl.

Mindig közel állt hozzám az úgynevezett élménypedagógia, mindig azt vallottuk a perkátai óvodában, hogy a tapasztalati úton szerzett tudás, ismeret többet ér, jobban rögzül, mint a hagyományos úton átadott ismeretanyag. Az eTwinninges projektek jó lehetőséget teremtenek erre a vidám, konkrét tapasztalás útján élményt, tudást szerző „tanulásra”.

Több közös munkám, projektem volt már külföldi óvodásokkal, kollégákkal. A különbség előnyét azonban most értettem meg. A közös felület, amin dolgozunk nagy előnyt és könnyebbséget jelent.

http://perkataiszivarvanyovi.blogspot.hu/2015/05/kisegerek-szamitastechnikai-muhely.html

http://perkataiszivarvanyovi.blogspot.hu/2016/01/ismerkedes-egy-francia-ovodaval-cicas.html

http://perkataiszivarvanyovi.blogspot.hu/2015/11/receptcsere-csikszentdomokos.html

A mai gyerekek egy számítógép közeli, interaktív világba születnek, és abban is nőnek fel. Lehet ennek hasznát és kárát szeretni, vagy nem szeretni, lehet vitatni, de ez akkor is igaz. Én magam is tapasztalom, hogy már az óvodás korosztály is mennyivel fogékonyabb egy IKT eszközöket, Web2 alkalmazásokat felhasználó ismeretátadás alatt, mintha csak a hagyományos, IKT nélküli módszereket alkalmazom. Óriási lehetőség van a pedagógusok kezében, mely segítségével, sokkal könnyebben tudjak felkelteni, és fenntartani a gyermekek figyelmét.

Ez egy nagyon egyszerű és időben rövid projekt volt. Persze egy ügyes, kreatív pedagógus ebből kiindulva számtalan témát tud feldolgozni a gyerekekkel. Már egy-egy ilyen pici közös munka alatt is kiderül, ki az, aki szívvel lélekkel, megbízhatóan vesz részt a munkában, és ki az, aki a kezdeti lelkesedés után akadályozza, esetleg abba is hagyja a projektet. Jó lehetőség ez olyan partnerek kiválasztására, akikkel később másik, akár komolyabb, nagyobb ívű közös munkát tudunk megvalósítani.

Remélem, hogy sok hasonló, örömöt, tudást, vidám perceket egyaránt nyújtó eTwinning projektet valósíthatok meg.

A projektről készített videóanyag elérhető az alábbi linken:

https://www.youtube.com/watch?v=a5nsl1iAlBM&t=23s

Perkáta, 2017.02.16.

Nagy Rita

óvodapedagógus

2 3 4 5 6