Itt a farsang, áll a bál…

A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A húshagyó keddet követi a hamvazószerda, ami a 40 napos nagyböjt kezdete.

Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Farsang

Farsang a Pillangó csoportban.

Minden évben ilyenkor februárban néphagyományainkhoz hűen farsangot szervezünk a gyerekeknek.

A csoportokban mindenki izgatottan várta már, hogy elérkezzen a farsang hete. Nem volt ez másként a Pillangó csoportban sem. Egész héten a farsangi szokások megismerésével, felelevenítésével foglalatoskodtunk. Festettünk bohócokat, díszítettük a csoportszobát, készültek az álarcok, szemüvegek. Tanultunk farsangos dalokat, verseket, rigmusokat. Mindenki boldogan tervezgette, hogy milyen jelmezbe öltözik majd a farsangi bálunkra.

Elérkezett a végre a péntek, a farsangi mulatság napja. Minden kisgyermek, felnőtt jelmezbe öltözve érkezett a csoportszobába. Reggeli után sorban bemutatkoztunk, hogy milyen jelmez van rajtunk, minek öltöztünk. Miután megcsodáltuk egymást, azután kezdődött ám csak az igazi móka! Tánccal nyitottuk a bált, majd különböző vidám feladatokat oldottunk meg, közben jókat kacagtunk.  Természetesen a jutalom is járt a sikeres teljesítményért.  Játékos feladatok között volt zenés-mozgásos, ügyességi és utánzáson alapuló. Nagy kézügyességet igényelt a gyerekektől, az a feladat, amikor óriás gyöngyöt kellett kanálban elvinni az adott helyre, vagy az autós verseny, ahol a fonál feltekerésével jutott célba az autó. Sikere volt a linzerkarika evő versenynek és szörpivó versenynek is.  Az ügyességi játékok után ismét táncoltunk, énekeltünk, azaz „Eltemettük a telet! „

Néhány fényképet is készítettünk, hogy sokáig emlékezzünk e vidám nap eseményeire.

Rónás Ferencné és Győrikné Kargl Mária óvodapedagógus

1084742801649245 P1070339 P1070341 P1070344 P1070368 P1070370 P1070384