Macis csoport – Szivárvány Óvoda

Tanévkezdés a Macis csoportban

2014/2015-ös tanév

  Csoportunk a régi óvodában, a régi helyén, a régi csoportlétszámmal, de új óvónénivel kezdte a tanévet. Kata néni Baracsról jár át ide dolgozni, de reméljük, hamarosan otthonra talál nálunk.

Csoportunk életével kapcsolatban talán a legfontosabb kérdés, ami most a nagycsoportos szülőket foglalkoztatja, hogy menjen-e szeptemberben iskolába gyermekük, vagy maradjon még egy évet az oviban. A közoktatási törvény szerint nagycsoportos korú, beiskolázásra kerülő gyerekek azok, akik 2014. szept.1-2015. aug.31. között betöltik 6. életévüket, továbbá elérik azt a testi és szellemi fejlettségi fokot, amely garantálja számukra a sikeres iskolakezdést.

Néhány főbb kritériuma az iskolaérettségnek:

–          Testi fejlettség: megfelelő testtömeg, magasság, egészségi állapot és ép érzékszervek

–          Anamnézis elemzése: koraszülöttség, betegségek stb.

–          Mozgás összerendezettsége: nagymozgások / pl. futás, ugrás, egyensúlyozás stb./ és finommotorika / pl: ceruzafogás, szem-kéz koordinációja, tájékozódás térben és síkban /

–          Gondolkodási funkciók fejlettsége: fogalmi gondolkodás, problémamegoldó gondolkodás, analízis-szintézis stb.

–          Figyelem és emlékezet megfelelő szintje, a feladattudat megléte és foka

–          Korának megfelelő általános tájékozottság / ehhez kapcsolódó megfelelő beszédkészség/

–          Szocializációs szint, nemcsak a társakhoz, hanem a felnőttekhez is

Ezeket a területeket nemcsak az iskolaérettségi vizsgálatokon mérjük, hanem figyelemmel kísérjük a gyerekek egész napi tevékenységét, játékának szintjét, fejlettségét, megnyilvánulásait, attitűdjeit, amelyből összességében vonjuk le a megfelelő konzekvenciákat és értékeljük munkáját.

Minden gyerek egyéni fejlettségi szintjéhez igazodva határozzuk meg az iskolába lépés időpontját, hiszen ebben a korban a gyerekek még nagy egyéni különbséget, eltérést mutatnak.

Az iskolaérettségi vizsgálatokat DIFER teszttel végezzük december hónapban, és ekkor beszéljük meg a szülőkkel, közösen döntve, hogy ki az a kisgyerek , aki számára jobb lenne még egy év óvodai fejlesztés, és ki az, aki éretten, okosan, bátran kezdheti az iskolai életét.

 

Perkáta, 2014.szeptember 17.

 Kárász Ferencné