„ÓVD MAGAD, VÉDD A KISEBBET!”

„ÓVD MAGAD, VÉDD A KISEBBET!”

 

BESZÁMOLÓ

 A 2013/2014 ÉVI „ÓVD MEG” PROGRAMRÓL

Nagyon fontos, hogy a szülőket tájékoztassuk az óvodában folyó, a környezet óvására irányuló tevékenységünkről. A gyerekek csak akkor válnak igazán környezetvédővé, ha otthonról is megerősítést kapnak. A gyerekeken keresztül hatunk az otthoni környezettudatos hozzáállásra, hiszen a változatos, élmény dús tevékenységeket a gyerekek szívesen idézik fel, elmesélik otthon a szüleiknek, akik látva gyerekük örömét, otthon is hasonlóképpen megtesznek mindent környezetünk óvására. Óvodánk 2008 óta viseli a Madárbarát óvoda címet, ezzel elismerik ez irányú munkánkat. A gyerekeket évente visszük Dinnyésfertőre madárgyűrűzésre, ott ismerkedhetünk őshonos állatokkal is. Már kétszer elnyertük a Zöld Óvoda címet, azóta programunkban, céljainkban még tudatosabban jelenik meg az egészségnevelést, a környezettudatos szemléletre nevelés. A szülők tájékoztatását fotókkal, kiállítások rendezésével, PowerPoint bemutatók tartásával oldjuk meg. A szülőktől nagyon jó visszajelzőseket kaptunk, támogatják munkánkat.

 „ÓVD MAGAD!”

 

  • Ősszel piaclátogatást szerveztünk Dunaújvárosba, hogy a gyerekek minél jobban megismerjék a gyümölcsöket, zöldségeket.
  • Ősszel és tavasszal sportnapot szerveztünk, hogy óvodásaink edzettebbek legyenek.
  • Nemdohányzó intézmény vagyunk 2011 óta, ezzel is példát mutatunk szűkebb és tágabb környezetünknek.
  • A dohányzás megelőzési program keretében a védőnő bemutatta a gyerekeknek és a szülőknek a tüdő működését, (szemléltetve, a dohányosok tüdeje mennyire károsodik)

  „VÉDD A KISEBBET!”

  • Madárbarát óvoda és kert vagyunk, fontos feladatunknak tekintjük, hogy állatvédelemre neveljük a gyerekeket.
  • „Kis barátaink, a madarak” projektet terveztünk és valósítottunk meg, melyben célul tűztük ki, hogy a gyerekek minél jobban megismerjék, megszeressék a madarakat. A projekt keretében
  1.  Dinnyésfertőn madárgyűrűzésen vettünk részt, és őshonos állatokat nézhettünk meg.
  2. A könyvtárban madarakról szóló könyveket nézegettünk, majd Projektoros kivetítőn megnéztük hazánk legismertebb madarait
  3. A gyerekek saját könyveik közül elhozták, amelyekben madarak voltak, ezeket közösen nézegettük.
  4. Télen gondoskodtunk a madarakról. Madáretetőket helyeztünk az óvoda fáira, magvakat tettünk bele. Ha elfogyott a kihelyezett eleség, pótoltuk.„Madárkalácsot készítettünk” közösen, ezeket kitettük a fákra. „Madárkarácsonyt” tartottunk az óvoda udvarán.
  5. Mondókázunk, énekeltünk, dalos játékokat játszottunk, melyekben madarak szerepelte
  6. Gyakran meséltük a Környezetvédelmi Hivatal által kiadott Flupi és a levegő c. történetet. Ez a kis mese a gyerekek életkori sajátosságait figyelembe véve dolgozza fel a környezetszennyezés, környezet óvása témát, az állatokra gyakorolt hatása alapján.
  7. Festettünk, vágtunk, ragasztottunk madarakat, madáretetőt. Az elkészített produktumokat kiállítottuk, hogy a szülők is megnézhessék.
  8. A Madarak és fák napján vetélkedőt rendeztünk a nagycsoportosoknak, a madarak élete, környezetünk óvása volt a téma. Találós kérdések, nyelvtörők is voltak a madarakról
    1. Sétahajóztunk a Velencei tavon, ahol figyeltük az ott élő madarakat.

Sétáinkra, kirándulásainkra távcsövet vittünk, figyeltük a madarakat

A jövőben továbbra is olyan programokat tervezünk, szervezünk, melyek segítik a gyerekeket abban, hogy egészségesebben éljenek, jobban megismerjék környezetüket. A gyermekek holisztikus szemléleten, megismerésen keresztül természetes egységben ismerkednek meg a világgal. Feladatunk, hogy minél több lehetőséget biztosítsunk számukra a tapasztalatszerzésre. Fontos, hogy ezekben a megismerő folyamatokban cselekvőként, aktívan vegyenek részt. Ezekkel a folyamatokkal, tudatosan megtervezett közös tevékenységekkel kívánjuk megalapozni a gyermekek környezettudatos, környezetre figyelő magatartását. Céljaink és feladataink megfogalmazásakor – és a megvalósítási folyamatban is – mindig figyelembe vesszük a gyermekek érdeklődését, életkori sajátosságait, a szűkebb és tágabb környezetünk által kínált lehetőségeket. A megvalósítás során mindig építeni kívánunk a család, a szülők segítő támogatására, hiszen a természetvédő, természetszerető ember személyiségjegyeinek kialakulása már születés után a családban elkezdődik. Szeretnénk olyan közös programokat szervezni, melybe a szülők aktívan, tevékenyen bekapcsolódnak azzal a céllal, hogy példát, követendő mintát nyújtsunk a gyermekeknek a környezetbarát, környezettudatos magatartás kialakításához. Kiállítások rendezésével zárunk minden projektet, itt kívánjuk bemutatni a projektek során létrejött egyéni és közös produktumokat és alkotásokat.

kelt:Perkáta, 2014. aug. 28.

Kovács Tiborné

óvodavezető