Ovi-zsaru

2019. október 11.-én ellátogattak óvodánkba a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei.

A nagycsoportos gyermekek a foglalkozáson információt kaptak arról, hogy az ovi-zsaru program keretein belül milyen szituációkkal, játékokkal, eszközökkel ismerkedhetnek majd meg az év során.

Megismerkedtek a gyermekek a kesztyűbábokkal/segítőikkel: Rendőr Robival, Rosszcsont Rozival és Rosszcsont Ricsivel. Az ovi-zsaru egy játékos, figyelemfelkeltő, közvetlen kommunikációra építő megelőzési programsorozat.

A program első és utolsó foglalkozásán személyesen részt vesznek a kapcsolattartó rendőrök is, annak érdekében, hogy a gyermekek közvetlen kapcsolatot alakíthassanak ki velük, kérdezzenek tőlük, valamint megismerjék az egyenruhát, és az alapvető rendőri felszereléseket.

A köztes foglalkozásokat az óvónők fogják levezetni, óvodánkban Südi Melinda, és Waller Vivien közreműködésével.

A foglalkozásokon a rendőr szerepét veszi át „Rendőr Robi ” kesztyűbáb, aki egyben az óvónők segítsége is. „Rendőr Robi” vendégei „Rosszcsont Ricsi” és „Rosszcsont Rozi” kesztyűbábok, akik saját élményeiket, tapasztalataikat osztják meg a gyermekekkel.

A program több modulból áll, a foglalkozások különböző témák köré csoportosulnak:

  • Az ismerkedés szabályai,
  • Idegen személlyel történő találkozás, kapcsolat,
  • Egyedül otthon,
  • Veszélyes eszközök
  • Közlekedés szabályai

Ezek a modulok olyan élethelyzeteket dolgoznak fel, amelyeknek a kisgyermekek is részesei lehetnek.

A foglalkozások alkalmával az óvodapedagógusok igyekeznek a gyermekeket úgy bevonni a közös játékba, hogy ők is aktív részesei legyenek azoknak.

A téma feldolgozásához nagyban hozzájárulnak az ajánlott és szabadon választható mesék, különböző történetek, a rajzolás, és a szerepjátékok.

A témakörök feldolgozása nem csak az óvodában történik. A tevékenységek után egy-egy feladatlapot, vagy színezőt visznek haza a gyermekek, melyet otthon a szülővel közösen oldhatnak meg, színezhetnek ki, melynek során a szülők is információt nyerhetnek gyermekeik ismereteiről.

Reméljük, hogy a gyermekek otthon is sokat mesélnek majd a foglalkozáson megjelent kesztyűbábokról, szituációkról, és élményeikről.

Perkáta, 2019.10.14.

Waller Vivien

óvodapedagógus

IMG_20191011_092823_resized_20191015_022921959 IMG_20191011_092946_resized_20191015_023037188