Tehetséggondozás a mindennapokban

Tehetséggondozás a mindennapokban

Logikai és stratégiai játékok a nagycsoportban

Több mint 30 éves óvodában eltöltött év után is érik meglepetések a pedagógust. Számomra az volt a legutóbbi csoportunk.  29 kisgyerekkel kezdtünk, akik 2,5-3 évesek voltak, mikor óvodába kertültek. Kolléganőmmel már az első hetekben észrevettük, hogy ezek a gyerekek érettebbek, mint előző csoportjainkban a hasonló korú gyerekek. Gyakran építettek sokáig, bonyolult építményeket, jellemzően 3-4 gyerek együtt. Választékosabban beszéltek, ügyesebben rajzoltak, mint kortársaik. Már az első év végén KI NEVET a VÉGÉN-t játszottunk! Később nagy kedvelői lettek a társas-és logikai játékoknak: CAMELOT, CASTLE LOGIX, RUSH HOUR

Rush Hour

Az, hogy stratégiai játékot is játszhatunk az óvodában, a CARCASSONNE GYERMEKEI társasjáték megismerése hozta magával, mikor a gyerekek 5 évesek voltak.  A játék először egyszerű lapkakirakósnak tűnt, néhány játék után jöttem rá, hogy nagyszerűen lehet taktikázni vele. A HVG érdeklődését is felkeltette, ajánló sorai szerint „a játék különleges gondolkodást igényel”. Ezt követte a CARCASSONE, a játék felnőtteknek szánt változata, ami fejleszti a térlátást, a logikus gondolkodást, lehet taktikázni, az ügyesebbek pontokat rabolhatnak az ellenféltől.  Saját játékomat hoztam el otthonról, hogy kipróbáljam, érdekli-e őket, tudják-e játszani–hiszen ezt a játékot 8éves kortól ajánlják.  A próba minden várakozásomat felülmúlta! Karácsonyra megkapta a csoport a játékot.  Néhány gyerek „CARCASSONNE függő” lett, otthonra is megvetették a játékot (több kiegészítővel), állandóan ezzel játszottak hetekig! Hozzá kell tennem, hogy ezt a játékot a reggeli gyülekezés, és a délutáni hazabocsátáskor tudtuk legjobban játszani mikor kevesebben voltunk, de ekkor a sárkányos kiegészítőt is bevetettük, ami új színt, új bonyodalmakat hozott a játékba. Akinek nehéz volt a játék, az pontozó lett, vagy figyelte a játszókat.

Carcassonne gyermekei

Carcassonne

Hamar megszerették az UNO kártyajátékot is.  A szülők reggelente sorra kérték, hogy mutassuk meg milyen is ez a játék, mert a gyerekek sokszor emlegetik. Nagyon sokan megvásárolták, a gyerekek megtanították a szülőket a játékra, ezt követően jó volt hallani, hogy együtt játszik az egész család. Gyakran MALMOZTUNK, néhányan SAKKOZTAK a fiúk közül. Ők otthonról hozták a játék ismeretét. 

SAKK

UNO

A KAMISADO játékot egy felnőtt társasjáték oldalon találtam, saját használatra elkészítettem, majd a játékot megismerve jött az ötlet, hogy kipróbáljam a gyerekekkel. Pörgős, gondolkodtató, nagymértékben fejleszti a figyelmet, a logikus gondolkodást, hamarosan ezt is a kedvencek mellé került. Az ügyesebbek, a többfordulós, szumó tornyos változatát is játszották!  (A játék házilag is elkészíthető. Kartonpapírra ragasztottam a színes négyzeteket, sakkfigurák parasztjai lettek a sárkánytornyok, melyeket színes gyűrűk különböztetnek meg egymástól.   Az interneten videós ismertető található, a játékszabály letölthetők a „keta klub” oldalról) 

 KAMISADO (saját kivitelezés)

KAMISADO (eredeti)

Tavasszal kistérségi szinten továbbképzést tartottunk a tehetséggondozásról, melynek keretében a játékkiállítás mellett PowerPoint segítségével bemutattam, milyen logikai és stratégiai játékokat játszunk a nagycsoportban.

Logikai és stratégiai játékok (kiállítás az óvoda aulájában)

A tehetséggondozó szakemberek is felismerték, hogy milyen lehetőségek rejlenek a táblás játékokban, eredményesen alkalmazzák a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásában is.  Személyes tapasztalatom is az, hogy a gyerekek önkéntelen figyelmére építve, szinte észrevétlenül fejleszthetünk. A játék oldott, vidám légkörben folyik, így a zárkózottabb, nehezebben megnyíló gyerekek is könnyebben találnak társat. Rengeteg önfeledt, vidám percet töltöttünk el együtt, ezek a játékok megszínesítették a mindennapjainkat. Nem állítom, hogy mind a harminc óvodásunkra egyformán hatottak ezek a játékok, de a csoportnak több mint a fele ügyesen, nagy kedvvel társasozott, 6-7 gyerek a korát messze meghaladó szinten. Ezek a gyerekek most első osztályosok, nagyon jó visszajelzéseket kapunk a tanító néniktől.

Készítettem egy kérdőívet, mert szerettem volna tájékozódni, otthon milyen játékaik vannak a gyerekeknek, milyen helyet foglalnak el a családokban a társasjátékok, mennyire ismerik a családok  a csoportban játszott stratégiai és logikai játékokat. Jellemzi a csoportunkat, hogy pár nap múlva mind a 30 kérdőívet visszakaptam, kitöltve.

1. Gyerekek száma a családban:…..

2. Van társasjáték, logikai játék a családban?

Igen –– nem

3. Milyen társasjáték, logikai játék van a családban? Kérem, sorolja fel!

……………………………………………………………………………………………………

4. Ha szoktak játszani, kik játszanak együtt? Kérem, húzza alá a választ/ válaszokat!

Szülő-gyerek

Mindkét szülő-gyerek (gyerekek)

Nagyszülő-gyerek (gyerekek)

Testvérek

5. Milyen rendszerességgel játszanak társasjátékkal, logikai játékkal?

Naponta

Hetente néhányszor

Hetente egyszer

Havonta

Néha

Soha

6. Ha társasjátékot vásárol, milyen szempont alapján választ?

Látta valahol (óvoda, ismerős)

TV-ben reklámozták

Az interneten akadt rá

A boltban megtetszett

7. Mikor kap a gyerek társasjátékot?

Születésnap, névnap, karácsony

Nem vár külön alkalomra

8. Ön szerint miért jó, ha társasjátékot játszunk a gyerekkel? Kérem, húzza alá az ön véleménye szerint helyes választ /válaszokat!

Fejlődik gondolkodása figyelme, akarata, türelme

Érzelmileg feltölt, erősíti az összetartozás érzését

Segíti a kudarc feldolgozását, tanítja a gyerekeket a világban való boldogulásra

9. Melyik játékokat ismeri az alábbiak közül? Kérem, húzza alá!

UNO, SOLO, MALOM, CSÚCSFORGALOM, KAMISADO, CARCASSONNE GYERMEKEI, CARCASSONNE, SAKK

10. Fontosnak tartja, hogy az óvodában és a családban játszanak a gyerekek logikai és stratégiai játékokat?  

igen–––nem

Észrevétele a témával kapcsolatban

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

A kérdőíveket kiértékelve örömmel láttam, hogy minden családban van társasjáték, nem is kevés (van ahol harmincnál is több), sok családban hetente többször játszanak a gyerekekkel. Fontosnak tartják a szülők, hogy legyenek otthon olyan játékok, amelyekkel együtt játszhatnak, és az örömteli percekkel eltöltött idő mellett a gyerekek különböző képességei is fejlődjenek. Nagyon jó, hogy nem csak a szülők, nagyobb testvérek, de a nagyszülők is rendszeresen játszanak a gyerekekkel. Az, hogy hány játékot ismert a felsoroltakból a szülő (az óvodában leggyakrabban játszottakat soroltam fel), tükrözte a gyerek érdeklődésér is az ilyen irányú játékok iránt. A továbbiakban még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szülők tájékoztatására, hiszen leggyakrabban olyan játékokat vásárolnak, amelyekről már hallottak.  A közeljövőben tervezzük, hogy játékdélutánokat szervezünk, ahol a szülők megismerhetik, kipróbálhatják az óvodában játszott logikai és stratégiai játékokat.

Perkáta 2014. október 7.

Mosonyi Györgyné Bitó Ágnes

Óvodapedagógus