„Túl az Óperencián…” – Beszámoló

Erasmus+köznevelési mobilitási pályázat.

Riga 2016

 „Túl az Óperencián…”

Beszámoló

Nem először vettem részt Erasmus+ mobilitási projektben. Nagyon jónak tartom ezt a lehetőséget, kolléganőimmel együtt sok tapasztalattal gazdagodtunk általa. Hogy most úti célként   miért éppen Rigára esett a választásunk? Úgy gondoltuk, ideje kicsit messzebb tekinteni, olyan országban megfigyelni az óvodai nevelést, ahol nem a magyar az anyanyelv, ahol kiemelten kezelik a hagyományápolást, a környezeti nevelést, valamint az adott országban jól beszélik az angolt, mivel ezen a nyelven tudunk az anyanyelvünkön kívül kommunikálni. Lettországra esett a választásunk, mert mindegyik kritériumnak megfelelt. Az interneten akadtunk a Private secondary school Patnis tagintézményére, a Ziedoņdārziņš – privātā pirmsskola “Patnis” óvodára. Készségesek voltak, felvettük a kapcsolatot. Többszöri e-mailváltás során megbeszéltük, miben is állna az együttműködésünk, amennyiben sikeres lesz a pályázatunk. Bízva pályázatunk sikeres elbírálásában, az útikönyveket bújva, az interneten szörfözve próbáltam összeállítani, mit is lenne érdemes megnézni utunk során.

Örömmel értesültünk, hogy megnyertük a tanulmányutat, majd rögtön értesítettük a kinti kollégákat is. Konkretizáltuk a találkozás idejét és a megvalósítandó programokat. Kissé megkopott angol nyelvtudásom felfrissítése érdekében angol nyelvleckéket vettem. Az általunk fontosnak tartott kérdéseket előre megfogalmaztam, hogy semmi ne kerülje el a figyelmünket. A vendéglátóinknak szánt bemutatkozó PowerPoint diákat angol felirattal láttam el. Az utazás előtt felosztottuk ki melyik országról, városról készíti el érdekes útikalauzát, amit utunk során ismertetni fog. Becsomagoltuk a kinti kollégáknak szánt ajándékokat, majd az őszi szünetben nagy izgalmak közepette végre elindultunk.

A mobilitási projektünk alatt kiemelt feladatom volt a hagyományőrzés, a néphagyomány őrzés megfigyelése, valamint a környezetvédelmi nevelés megfigyelése szűkebb értelemben az óvodában történő látogatások alatt, tágabb értelemben az egész tanulmányút során.   Ezeket a szempontokat végig szem előtt tartottam az utazás, a szabadidős tevékenységek alatt.

Rigába érve felvettük a kapcsolatot a meglátogatni kívánt óvoda vezetőjével. Az előre megbeszélt programsor alapján valósítottuk meg a tevékenységeket. Az óvodavezető bemutatta az intézményét. Megismertük a lett óvodapedagógusokat, látogatásokat tettünk a csoportokban. A kinti kollégákkal folytatott megbeszélések alatt kölcsönösen bemutattuk egymásnak az intézményeinkben folyó munkát. Az általunk meglátogatott óvoda magán intézmény, de az országosan előírt program alapján dolgoznak. Ott létünk alatt tapasztaltuk, mennyire fontos számukra a hagyományápolás, a környezetvédelem megismerésére való nevelés.

Saját intézményünk bemutatásánál feladatom volt a Szivárvány óvodánkban folyó hagyományápoló munka, az általam vezetett Bóbita tehetségműhely, a „Logikai és stratégiai játékok a nagycsoportban” témában végzett gyakorlati és kutatómunkám bemutatása, valamint „Zöld Óvodánk” bemutatása. Az itthon készített PowerPoint bemutatókkal, videó felvételekkel színesítettem az előadásomat.

A szabadidős tevékenységek során, a lehetőségekhez mérten igyekeztünk minél többet megismerni nem csak Lettország, de az utazás során érintett országok: Szlovákia, Lengyelország, Litvánia– kulturális és természeti kincseiből. Jártunk múzeumokban, skanzenben, a Balti tenger partján, nagy sétákat tettünk Riga történelmi belvárosában, a hatalmas halpiacon. is körülnéztünk. Megfigyelhettük egy-egy ország jellemző építészeti stílusát. Nagyon szép volt a hagyományos népviseletbe öltözött lakodalmas csoport Lengyelországban.

A tanulmányút sok-sok élménnyel, tapasztalattal gazdagított. A mobilitáson résztvevő kollégákkal szorosabbá vált a kapcsolatunk, ami jó hatással van szakmai munkámra. Fejlődött kommunikációs készségem, az angol nyelvi kompetenciám, szociális kompetenciáim. Magabiztosabb lettem. Látóköröm tágult, szakmai és kulturális téren rengeteg új ismeretet, élményt szereztem. A projekt érzelmileg is feltöltött, hatására újult erővel, körültekintőbben tervezhetem, valósíthatom meg az óvodában folyó nevelőmunkámat.

Perkáta, 2016. november 13.                                  Mosonyi Györgyné

 

061071 076 083 088 128 136 163 167 172 197