Vendégségben a dunaújvárosi Acélbikáknál.

A minap meghívást kaptam, egykori óvodásunktól Kókai Mírától, megkért, hogy tegyek látogatást a dunaújvárosi jégcsarnokba, nézzem meg a mérkőzését, melyen ő is játszik. Mira nagycsoportos korában az óvodánkban ma is működő Manóvár Tehetség Műhely tagja volt. Kreativitásával, mozgékonyságával, sport iránti szeretetével már ott is kitűnt a korosztálya közül. Örömmel tettem eleget a meghívásnak és ellátogattam a jégcsarnokba.

Meccs szünetében beszélgetni kezdtem a szülőkkel és néhány érdekes dolgot tudtam meg, melyet szeretnék megosztani a kedves szülőkkel, ha valami ilyen jellegű sport iránt érdeklődnek gyermeküknek.

Mira kicsit több, mint egy éve jégkorongozik a Dunaújvárosi Acélbikáknál. Ez a sportág úgy alakult, hogy egy-egy alkalommal elvitték szülei szabadkorcsolyára, ott már pár alkalom után kitűnt mozgékonyságával, felfigyeltek rá, mert nagyon ügyesen korcsolyázott, hamar ráérzett a korcsolyázás mikéntjére. Egyik ilyen alkalommal felfigyeltek tehetségére és jelezték a szülőknek, hogy lenne lehetőség korisuliba járnia. A korisulit 2022 szeptemberében el is kezdte. Mikor a korisuli pár alkalom után véget ért felajánlották neki, hogy kezdjen el jégkorongozni az U8 korcsoportban. Mivel Mira nagyon szeret korcsolyázni, így ő választotta ezt a sportot. Szeret edzésre járni, hajt és kitartóan sokat dolgozik. Jár már mérkőzésekre is. Hetente 5 edzése van (egy hévégén) ebből két alkalommal van ” száraz” edzés is. Ezeken a napokon estére marad a tanulás, de ez nem okoz problémát. Tanulmányával is meg vannak elégedve szülei, kitűnően teljesít, a rendszeres sportolás mellett.

Megkérdeztem a szülőket ajánlanák-e ezt a sportot más gyermekeknek, nem durva sport ez egy kislánynak. Azt a választ kaptam, hogy természetesen igen ajánlanák és nem olyan durva, mint elsőre gondolnánk. Legfőképp azért ajánlanák, mert csapatjáték, megtanulnak a gyerekek összedolgozni, közösen töltenek időt, új barátokat szerezhetnek. Mindemellett nő az állóképességük, erősödnek fizikálisan és mentálisan is. Bármilyen sportot is választunk gyermekünknek, csak jót tehetünk neki. Átélheti azt az élményt, hogy milyen megdolgozni valamilyen sikerért és ez kihat az élete más területeire is, A sport megtanítja nekik azt is, hogyan veszítsen méltósággal. A sportnak sok jól ismert előnye van a gyermekek számára. A legfontosabb, hogy a gyermek aktív legyen és már kisiskolás korában kezdjen el sportolni. Általában egy gyermek az osztálytársaival és a családtagjaival szocializálódik. A sporttevékenység során új, különböző korú és hátterű emberekkel ismerkedhet meg és ez javítja a szociális készségeit és csökkenti a félénkségét.

Nagyon jól döntöttem, mikor ellátogattam erre a mérkőzésre, megtapasztalhattam én is a sport szeretetét. Nagyon jól éreztem magam ezen a délelőttön, együtt szurkoltunk a szülőkkel Mira csapatának, melynek meg is lett az eredménye, a három meccs közül az egyiket meg is nyerték az Acélbikák.

Ezúton is szeretnék gratulálni Mirának az eddigi eredményeiért, és sok sikert kívánok a továbbiakban!

Perkáta, 2023. 12. 04.

Rónás Ferencné

Óvodapedagógus

IMG_4223 IMG_4222 IMG_4221