Biztonságosabb Internet Napja február 6.

Az internetbiztonság fontossága

Napjainkban egyre többet hallani a különböző internetes bűnözésről, amely több felületen terjed (e-mail, közösségi média stb.). Úgy gondoljuk, hogy ez csak a felnőttek problémája. De ez nem így van. Gyermekeink ugyanúgy ki vannak téve az internet veszélyének, mint mi, felnőttek. Talán másképp jelenik ez meg az ő esetükben (nem a bankszámlájukat szerzik meg), de ugyanolyan veszélyes, ez pedig nem más, mint a zaklatás, a magánszféra megsértése, amely elsősorban a közösségi médiában, online videójátékokon keresztül valósul meg.

Néhány gondolat, hogyan tudjuk mi, szülők megvédeni a gyermekeket a bűnözés e formájától:

  1. Először is tartsuk megfelelő időkeret között a gyermekek számítógéphasználatát. Tudja, hogy mennyi az az idő, amelyet ő a gép (telefon, tablet) előtt tölthet.
  2. A lakásnak azon a helyén tudjon internetezni, amelyt a szülő is lát, szemmel tud követni. Ha szükséges a gyermek segítséget tudjon kérni, a szülő pedig segítséget nyújtani.
  3. A legjobb, ha könyvjelzőzve vannak azok az oldalak, amelyeken a gyermek játszik, így nem kell azokat keresgélni (legjobb a könyvjelzősáv) és nem kerül véletlenül olyan oldalakra, amelyekre nem kellene.
  4. Tudatosodjon bennük, – nemcsak a valós életben, de az online térben is igaz- ,hogy ne álljanak szóba idegenekkel.

Az alábbi linken az ingyenes szülői felügyeleti alkalmazások találhatók, amelyek a szülők számára nyújtanak segítséget gyermekeik védelmét szolgálva:

https://hu.wizcase.com/blog/legjobb-ingyenes-szuloi-felugyeleti-alkalmazas/

Győrikné Kargl Mária

óvodapedagógus